Τρίτη δόση και «Δέλτα»: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από Ισραήλ

Τρίτη δόση και «Δέλτα»: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από Ισραήλ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:18 Δημιουργία 24/08/21, 10:13
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα από όταν ξεκίνησε η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19, το Ισραήλ βλέπει σημάδια υποχώρησης του υψηλού αριθμού μολύνσεων και περιστατικών σοβαρής νόσησης που προκάλεσε η ταχέως μεταδιδόμενη μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με αξιωματούχους και επιστήμονες.

Η Δέλτα ξεκίνησε να επηρεάζει το Ισραήλ τον Ιούνιο, μόλις η χώρα είχε ξεκινήσει να βλέπει κάποια οφέλη από την πιο γρήγορη εκστρατεία εμβολιασμού παγκοσμίως.

Το Ισραήλ πήγε τότε από μονοψήφιους αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων και μηδενικών θανάτων σε περίπου 7.500 ημερήσια κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, 600 νοσηλευόμενους σε σοβαρή κατάσταση και πάνω από 150 θανάτους σε διάστημα μόλις επτά ημερών.

Στις 30 Ιουλίου, έγινε η πρώτη χώρα που ξεκίνησε να χορηγεί μια τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε άτομα άνω των 60 ετών.

Την Πέμπτη επέκτεινε την χορήγηση του σκευάσματος στους πολίτες από 40 και άνω, οι οποίοι είχαν λάβει τη δεύτερη δόση τουλάχιστον πέντε μήνες νωρίτερα, ενώ έχει αναφερθεί πως το ηλικιακό όριο ενδέχεται να επεκταθεί περαιτέρω.

Ίχνη υποχώρησης στους άνω των 60

Τις τελευταίες δέκα ημέρες, η πανδημία δείχνει σημάδια υποχώρησης σε ό,τι αφορά την πρώτη ηλικιακή ομάδα, από την οποία πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει την τρίτη δόση, σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Υγείας και με επιστήμονες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.

Ο ρυθμός της διασποράς μεταξύ των εμβολιασμένων ηλικίας 60 ετών και άνω – γνωστός και ως ρυθμός αναπαραγωγής – άρχισε να πέφτει σταθερά γύρω στις 13 Αυγούστου και έχει πλέον πέσει σε κάτω από 1, κάτι που δείχνει πως κάθε μολυσμένο άτομο μεταδίδει τον ιό σε λιγότερο από ένα άτομο.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής που είναι χαμηλότερος του 1 δείχνει πως η εξάπλωση του ιού υποχωρεί.

«Οι αριθμοί παραμένουν πολύ υψηλοί αλλά αυτό που άλλαξε είναι ότι η πολύ μεγάλη αύξηση του ρυθμού μολύνσεων και σοβαρών περιστατικών έχει μειωθεί, όπως και η ταχύτητα εξάπλωσης της πανδημίας», δήλωσε ο Έραν Σεγκάλ, επιστήμονας που ασχολείται με τη μελέτη δεδομένων στο Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann και σύμβουλος της κυβέρνησης.

«Αυτό είναι να πιθανόν να συμβαίνει λόγω της χορήγησης των ενισχυτικών δόσεων, της αύξησης των ατόμων που έλαβαν την πρώτη δόση καθώς και τον υψηλό αριθμό ατόμων που μολύνονται κάθε εβδομάδα, πιθανώς έως και 100.000, οι οποίοι τώρα έχουν φυσική ανοσία», πρόσθεσε ο Σεγκάλ.

Σύμφωνα με τον Ντόρον Γκαζίτ, μέλος της ομάδας ειδικών του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση, η αύξηση στα περιστατικά βαριάς νόσησης ανάμεσα σε πλήρως εμβολιασμένους ηλικίας 60 ετών και άνω, επιβραδύνεται σταθερά τις τελευταίες δέκα ημέρες.

«Αυτό το αποδίδουμε στις ενισχυτικές δόσεις και στην πιο προσεκτική συμπεριφορά [των πολιτών] τελευταία», είπε.

Περισσότεροι από τους μισούς που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 60 ετών και άνω, έχουν λάβει μια τρίτη δόση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο ρυθμός των νέων περιστατικών βαριάς νόσησης ανάμεσα σε ανεμβολίαστους ασθενείς ηλικίας 70 και άνω, είναι πλέον επτά φορές μεγαλύτερος από εκείνον που αφορά τους εμβολιασμένους, και το χάσμα θα συνεχίσει να διευρύνεται όσο οι μολύνσεις αυξάνονται, σύμφωνα με τον Γκαζίτ. Σε ό,τι αφορά τους άνω των 50, το χάσμα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

«Είμαστε αισιόδοξοι αλλά και συγκρατημένοι», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας. «Μας δίνει περισσότερο χρόνο, επιβραδύνει την εξάπλωση και απομακρυνόμαστε από το lockdown».

Αλλά ακόμη και αν η χορήγηση των τρίτων δόσεων επιβραδύνει την ταχύτητα της πανδημίας, δεν είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πλήρως τη Δέλτα.

Ο Ντβιρ Αράν, επιστήμονας στο Ισραηλινό Ινστιτούτο Τεχνολογίας “Technion”, δήλωσε ότι παρόλο που τα κρούσματα υποχωρούν, θα χρειαστούν και άλλα μέτρα πέρα από την τρίτη δόση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. «Θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι να λάβουν την τρίτη δόση αρκετοί άνθρωποι και μέχρι τότε, χιλιάδες ακόμη θα νοσούν βαριά».

Από τότε που ξεκίνησε η έξαρση της Δέλτα, το Ισραήλ έχει επιβάλει εκ νέου τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, περιορισμούς στις συναθροίσεις και αύξηση των rapid test.

Η πολιτική της «ζούμε με την Covid» θα δοκιμαστεί τον Σεπτέμβριο, όταν τα σχολεία θα ξανανοίξουν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και η περίοδος των εβραϊκών διακοπών ξεκινά, κατά την οποία είναι παράδοση οι οικογένειες να μαζεύονται για να γιορτάσουν.

Πηγή: Reuters

Αν σου άρεσε κάνε