Ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:27 Δημιουργία 17/08/21, 14:21
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι στρατιωτικές πτήσεις που απομάκρυναν διπλωμάτες και πολίτες από το Αφγανιστάν ξανάρχισαν νωρίς την Τρίτη, αφού ο διάδρομος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ απελευθερώθηκε από χιλιάδες ανθρώπους που, απελπισμένοι και σε κατάσταση πανικού, προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα, ύστερα από την κατάληψη της εξουσίας από τους μαχητές Ταλιμπάν.

Ο αριθμός των αμάχων στο αεροδρόμιο είχε μειωθεί, δήλωσε στο Reuters ένας δυτικός αξιωματούχος, μια μέρα μετά τις χαοτικές σκηνές στις οποίες Αμερικανοί στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα για να διαλύσουν τα πλήθη και οι άνθρωποι προσκολλήθηκαν σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο μεταφοράς καθώς εκείνο ετοιμαζόταν για απογείωση. Σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα, κάποια άτομα έπεσαν από το αεροπλάνο κατά την απογείωση.

Πληροφορίες στο πρακτορείο Reuters, έκαναν λόγο για τουλάχιστον 7 νεκρούς.

Μέχρι το απόγευμα, τουλάχιστον 12 στρατιωτικές πτήσεις είχαν απογειωθεί, δήλωσε διπλωμάτης στο αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με το σύμφωνο αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων που συνήφθη πέρυσι, οι Ταλιμπάν συμφώνησαν να μην επιτεθούν στις ξένες δυνάμεις κατά την αποχώρησή τους.

Οι αμερικανικές δυνάμεις ανέλαβαν το αεροδρόμιο, τον μοναδικό τους τρόπο να αποχωρήσουν από τη χώρα, την Κυριακή, καθώς η πρωτεύουσα Καμπούλ κατελήφθη αμαχητί την Κυριακή από τους Ταλιμπάν.

Τρόμος στους δρόμους

«Έπειτα από 20 χρόνια, έμαθα παρά τη θέλησή μου ότι δεν ποτέ δεν ήταν καλή στιγμή για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του προς το έθνος από τον Λευκό Οίκο. Υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον για την παρέμβαση αυτή μετά την προεδρική σιωπή κατά τη διάρκεια του ιστορικού Σαββατοκύριακου.

«Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά έγιναν γρηγορότερα απ' ό,τι είχαμε προβλέψει», παραδέχτηκε πάντως, αφού χρειάστηκε να διακόψει τις διακοπές του ενώπιον του εύρους της αντιπαράθεσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε