ΗΠΑ: Άρση των προειδοποιήσεων για τσουνάμι μετά τον σεισμό 8,2 βαθμών στην Αλάσκα

ΗΠΑ: Άρση των προειδοποιήσεων για τσουνάμι μετά τον σεισμό 8,2 βαθμών στην Αλάσκα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:06 Δημιουργία 29/07/21, 15:00
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ήρθησαν οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι στην Αλάσκα και την περιοχή του Ειρηνικού ύστερα από τον ισχυρό σεισμό 8,2 βαθμών που σημειώθηκε στη σεισμογενή αμερικανική πολιτεία αργά χθες (τοπική ώρα).

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 10:15 μ.μ. τοπική ώρα χθες (09.15 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα), είχε εστιακό βάθος 35 χιλιομέτρων. Το επίκεντρό του ήταν περίπου 91 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Πέριβιλ, σε απόσταση περίπου 800 χιλιομέτρων από το Άνκορατζ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αλάσκας.

Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι (NTWC) είχε εκδώσει προειδοποίηση για τη νότια Αλάσκα και τη χερσόνησο της Αλάσκας, πριν προχωρήσει σε άρση του συναγερμού μερικές ώρες αργότερα.

Στις περιοχές Σαντ Πόιντ, Όουλντ Χάρμπορ, Κινγκ Κόουβ, Κόντιακ, Γιουναλάσκα και Άλιτακ Μπέι, παρατηρηθήκαν μικρά κύματα τσουνάμι που είχαν ύψος μικρότερο των 30 εκατ. σε σχέση με το επίπεδο της παλίρροιας, σύμφωνα με το NTWC.

Δεν υπήρχαν άμεσα αναφορές για τραυματίες ή ζημιές. Αρκετές κοινότητες στις ακτές της Αλάσκας εκκενώθηκαν ύστερα από τη σεισμική δόνηση. Στο Κόντιακ, ένα νησί περίπου 6.000 κατοίκων, ήχησαν οι σειρήνες προειδοποίησης για τσουνάμι και στους κατοίκους που ήταν κοντά στη θάλασσα δόθηκε εντολή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Είναι ο ισχυρότερος σεισμός στην Αλάσκα από το 1965», δήλωσε στο δίκτυο Alaska Public Media ο Μάικλ Γουέστ, σεισμολόγος στο Σεισμολογικό Κέντρο της Αλάσκας.

Το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού (PTWC) ακύρωσε τις προειδοποιήσεις που εξέδωσε για τη Χαβάη και το Γκουάμ, ενώ το κρατικό δίκτυο NHK είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την Ιαπωνία. Οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία επίσης ανακοίνωσαν ότι δεν αναμένουν πλημμυρικά φαινόμενα στις παράκτιες περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε