Υπόθεση Pegasus: Αναστάτωση και διαδηλώσεις κατά του παράνομου ισραηλινού «big brother»

Υπόθεση Pegasus: Αναστάτωση και διαδηλώσεις κατά του παράνομου ισραηλινού «big brother»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:54 Δημιουργία 27/07/21, 09:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε διεθνές πρόβλημα με τεράστιες προεκτάσεις ασφαλείας εξελίσσεται η υπόθεση του λογισμικού υποκλοπής Pegasus, της Ισραηλινής εταιρείας NSO Group.

«Κρούσματα» έχουν ήδη καταγραφεί στη Γαλλία, με στόχο τον ίδιο το Γάλλο πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και 14 ακόμη υπουργούς της κυβέρνησης. Αντίστοιχη αναστάτωση έχει προκληθεί στην Ινδία, με τους πολίτες να διαδηλώνουν λόγω σεναρίων που θέλουν την κυβέρνηση να εμπλέκεται σε σκάνδαλο παρακολουθήσεων εις βάρος δεκάδων πολιτικών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών, ενώ σοκάρει το ενδεχόμενο κάποιας σύνδεσης του εν λόγω προγράμματος με τη δολοφονία του Σαουδάραβα ρεπόρτερ της «Washington Post» Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, στην Κωνσταντινούπολη.

Χθες Δευτέρα, περίπου χίλιοι πολίτες συμμετείχαν σε διαδήλωση για να διαμαρτυρηθούν μετά τις καταγγελίες πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν χρησιμοποίησε το λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO Group για να κατασκοπεύει παράνομα δημόσια πρόσωπα.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μουσείο της Βουδαπέστης που είναι αφιερωμένο στα θύματα του ναζισμού και του κομμουνισμού και έκαναν πορεία ως τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, του Φίντες. Ανάμεσα στα συνθήματα που φώναζαν ήταν το λογοπαίγνιο «Βικτάτορας».

Οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για μένα», είπε ένας από τους διαδηλωτές, ο Μάρσελε Τσούπορ. Εξήγησε ότι «μου θυμίζει τα κομμουνιστικά συστήματα και δείχνει ότι η χώρα απομακρύνεται από τη Δύση και ολισθαίνει προς την Ανατολή».

Η ουγγρική κυβέρνηση, σε διένεξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση για πολλά και διάφορα ζητήματα που άπτονται του κράτους του δικαίου και της δημοκρατίας, δεν έχει σχολιάσει μέχρι εδώ τις καταγγελίες. Περιορίστηκε να διαβεβαιώσει πως η συγκέντρωση πληροφοριών από τις ουγγρικές ειδικές υπηρεσίες γίνεται νόμιμα.

Ο Direkt36, ο ουγγρικός ειδησεογραφικός ιστότοπος που συμμετείχε στην έρευνα, ανέφερε πως παρακολουθούνταν δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, δικηγόροι και επικριτές της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν.

Ούγγροι εισαγγελείς έχουν αρχίσει na διενεργούν έρευνα σχετικά με αρκετές από τις υποθέσεις αυτές.

Η NSO, η οποία κατηγορείται συχνά πως παίζει το παιγνίδι αυταρχικών καθεστώτων, διαβεβαιώνει πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών και διαψεύδει τα δημοσιεύματα.

Στην Ουγγαρία – που ανήκε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας για τέσσερις δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο –, οι παρακολουθήσεις, οι οποίες συνήθως αφορούν ζητήματα εθνικής ασφαλείας, εγκρίνονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο Μίκλος Χάιναλ, μέλος του κόμματος της αντιπολίτευσης Momentum, που κάλεσε στη διαδήλωση, χαρακτηρίζει την υπόθεση Pegasus το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ουγγαρία από το 1990 και τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας.

«Δεν είναι αποδεκτό αυτό σε μια χώρα όπου ο κόσμος γνωρίζει πώς δούλευε το σοσιαλιστικό καθεστώς», είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχει λόγος που υφίστανται οι υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά ο λόγος αυτός δεν είναι η προσκόλληση στην εξουσία».

Όπως σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της, «το NSO Group, η ισραηλινή εταιρεία που εφηύρε το Pegasus, ισχυρίζεται ότι το λογισμικό είναι ένα είδος spyware (σ.σ.: κατασκοπευτικό), το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για “την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εξιχνίαση εγκλημάτων”. Το πόρισμα της δικής μας εγκληματολογικής μελέτης δείχνει ότι το NSO Group δεν λέει αλήθεια. Αντιθέτως, αποδεικνύεται ότι υπάρχει ευρεία, επίμονη και διαρκής παράβαση των νόμων περί παρακολουθήσεων και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κι αυτά γίνονται με το λογισμικό Pegasus του NSO Group».

Αν σου άρεσε κάνε