Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να συζητήσει τη συμφωνία HΠΑ-Γερμανίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να συζητήσει τη συμφωνία HΠΑ-Γερμανίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:00 Δημιουργία 22/07/21, 16:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η αμερικανογερμανική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 πρόκειται να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι μόνο εθνικό ζήτημα, απαιτεί συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μεταξύ των κρατών μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να συζητήσει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας ΗΠΑ-Γερμανίας με τα κράτη μέλη. Αυτό θα γίνει για να εξασφαλιστεί ότι όλα τα μέτρα θα συντονίζονται καλά στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες παράτασης της συμφωνίας μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας με τη Ρωσία, η οποία λήγει το 2024», πρόσθεσε.

Αναφερθείς στις επικρίσεις για τη συμφωνία, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι «σύμφωνα με τη δήλωση, η Γερμανία θέλει να τηρήσει τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του λεγόμενου τρίτου πακέτου εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το χαιρετίζει αυτό», τόνισε.

Το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν για τον αγωγό Γερμανίας-Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα και δημοσίευσαν κοινή δεσμευτική δήλωση υποστήριξης της Ουκρανίας. Ο σχεδόν ολοκληρωμένος αγωγός της Βαλτικής Θάλασσας θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία, η οποία εξαρτάται από τα έσοδα της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της χώρας. Οι ΗΠΑ επέκριναν τον Nord Stream 2 για χρόνια και εξακολουθούν να αντιτίθενται στο έργο, αλλά τώρα παραιτούνται από περαιτέρω κυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε