Πτωτικά οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ

Πτωτικά οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:50 Δημιουργία 15/07/21, 16:48
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, μετά την άνοδο που σημείωσαν μια εβδομάδα νωρίτερα, ωστόσο παρά τη βελτίωση που παρουσιάζει η αγορά εργασίας οι επιχειρήσεις αδυνατούν να βρουν προσωπικό προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες από την αυξημένη ζήτηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουλίου οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 26.000, στις 360.000 αιτήσεις, επίπεδο σύμφωνο με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι αιτήσεις παρέμειναν για τρίτη διαδοχική εβδομάδα κάτω από τις 400.000, ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα από τις περί των 200.000 με 250.000 αιτήσεων, ένα νούμερο που θεωρείται φυσιολογικό όταν η απασχόληση είναι υγιής.

Στις ΗΠΑ παρουσιάζεται το εξής παράδοξο, να δηλώνουν άνεργοι 9,5 εκατ. Αμερικανοί, όταν τον Μάιο δημιουργήθηκαν 9,2 εκατ. θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις να βρίσκονται σε αναζήτηση προσωπικού.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό, σε είκοσι πολιτείες οι Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες τους αποφάσισαν να διακόψουν τα ομοσπονδιακά επιδόματα ανεργίας τα οποία ανέρχονται στα 300 δολάρια την εβδομάδα. Το μέτρο αυτό έχει εφαρμοσθεί από τις 12 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία δεν έχει επιφέρει κάποια ουσιώδη βελτίωση στην αγορά εργασίας.

Τα γενναιόδωρα επιδόματα, η έλλειψη παιδικής πρόνοιας για τις μητέρες που εργάζονται και η ανασφάλεια για τη μετάδοση της πανδημίας στους χώρους εργασίας, έχουν δημιουργήσει αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση στην αμερικανική αγορά εργασίας, στην οποία στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορωνοϊού οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας άγγιξαν το ρεκόρ των 6,149 εκατ. στις αρχές του Απριλίου του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι τα ομοσπονδιακά επιδόματα ανεργίας τα οποία δίνονται στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για τον κορωνοϊό, είναι προγραμματισμένο να σταματήσουν στις 6 Σεπτεμβρίου.

Αν σου άρεσε κάνε