Οξφόρδη: Εμβολιασμός «mix and match» για ισχυρότερη ανοσοαπόκριση

Οξφόρδη: Εμβολιασμός «mix and match» για ισχυρότερη ανοσοαπόκριση

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:57 Δημιουργία 29/06/21, 08:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μεγαλύτερη ανοσοαπόκριση φαίνεται να προκαλεί ο συνδυασμός σκευασμάτων της Pfizer και της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, δείχνουν τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης -εύρημα που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των αποθεμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, μια δόση Pfizer και στη συνέχεια μια δόση AstraZeneca, ή αντίστροφα, οδηγούν σε παραγωγή υψηλών συγκεντρώσεων αντισωμάτων κατά της Covid-19 όταν χορηγούνται με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων, ανέφεραν οι ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
Επιστήμονες και αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας έχουν αναλύσει διάφορες μεθόδους για την επέκταση των προμηθειών των εμβολίων, μεταξύ αυτών διευρύνοντας το διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, ενώ πολλές χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος βρίσκονται αντιμέτωπες με ελλείψεις.
Η δυνατότητα συνδυασμού δόσεων ίσως βοηθήσει χώρες με προμήθειες διαφορετικών εμβολίων, να βοηθήσουν η μία την άλλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σειρά χορήγησης των δόσεων, φάνηκε να επηρεάζει τα αποτελέσματα. Μια δόση της AstraZeneca και στη συνέχεια μία της Pfizer είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή υψηλότερου αριθμού αντισωμάτων και Τ – κυττάρων, συγκριτικά με τις περιπτώσεις που μια δόση της Pfizer προηγείτο αυτής της AstraZeneca.
Παρόλα αυτά και στις δύο περιπτώσεις η «μίξη» δόσεων είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή περισσότερων αντισωμάτων σε σχέση με δύο δόσεις της AstraZeneca, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η καλύτερη απόκριση με Τ-κύτταρα προήλθε στην περίπτωση που η πρώτη δόση ήταν AstraZeneca και η δεύτερη Pfizer, ενώ η ισχυρότερη ανοσοαπόκριση παρατηρήθηκε στην περίπτωση που και οι δύο δόσεις ήταν της Pfizer.
Πηγή: Bloomberg
Αν σου άρεσε κάνε