Μετάλλαξη Δέλτα: Παγκόσμια ανησυχία και επαναφορά μέτρων

Μετάλλαξη Δέλτα: Παγκόσμια ανησυχία και επαναφορά μέτρων

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:56 Δημιουργία 28/06/21, 08:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανησυχία φαίνεται να προκαλεί παγκοσμίως η μετάλλαξη Δέλτα και παρά την καλύτερη εικόνα που παρουσιάζει η επιδημιολογική κατάσταση, οι φόβοι για ένα τέταρτο κύμα πανδημίας, γίνονται εντονότεροι καθώς η εν λόγω παραλλαγή, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, τρεις φορές πιο μεταδοτική από τον κορωνοϊό που επικρατούσε πέρσι το καλοκαίρι.

Στην ινδική μετάλλαξη, αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου, μέσω νέας ανάρτησής του στο facebook.

«Είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος της διασποράς της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού και γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία η επιδημιολογική επιτήρηση. Ακόμα πιο μεγάλη σημασία, όμως, έχει ο ρυθμός των εμβολιασμών, γιατί η διασπορά θα είναι κυρίως στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων», αναφέρει ο κ. Μόσιαλος.

Όπως επισημαίνει, πολλοί αναρωτιούνται γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία που να δηλώνουν πως είναι πιο επικίνδυνη για όσους κολλήσουν. «Τι σημαίνει όμως πως μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού είναι πιο επικίνδυνη από αυτή που κυκλοφορεί; Πολλοί θεωρούν πως με την 'αυξημένη επικινδυνότητα' αναφερόμαστε μόνο στο ότι μπορεί να προκαλέσει πιο βαριά νόσο σε όσους νοσήσουν. Μήπως, όμως, είναι πολύ πιο επικίνδυνο να ξεφύγει η παραλλαγή Δέλτα, αφού πλέον γνωρίζουμε πως είναι πιο μεταδοτική;»

«Όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα», τονίζει, «αναφερόμενος στη βρετανική παραλλαγή, μια παραλλαγή του κορονοϊού που είναι 50% πιο μεταδοτική θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, ακόμα και από μια παραλλαγή που θα αύξανε τη θνητότητα κατά 50%. Γιατί;

Ας υποθέσουμε πως μελετάμε μια περιοχή όπου 10.000 άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό. Έστω πως ο αριθμός αναπαραγωγής R ισούται με 1, πως ο κίνδυνος θνητότητας από τη μόλυνση είναι 0,6%, και πως ο χρόνος παραγωγής νέας συμπτωματικής λοίμωξης είναι 6 ημέρες. Θα έχουμε μετά από ένα μήνα (10.000 x 1^ 5 x 0,6 % = ) 60 νέους θανάτους. Εάν όμως η παραλλαγή αύξανε τη θνητότητα κατά 50%; Τότε θα περιμέναμε (10.000 x 1^ 5 x (0,6% x 1.5) = ) 90 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα. Ας υποθέσουμε, όμως, ότι η παραλλαγή αυξάνει τη μεταδοτικότητα κατά 50%. Όπως και παραπάνω, θα περιμέναμε 456 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα (456 = 10.000 x (1 x 1,5)^ 5 x 0.6%). Τα νούμερα είναι ενδεικτικά και οι υπολογισμοί βασίζονται σε εκτιμήσεις του Adam Kucharski της σχολής δημόσιας υγείας του Λονδίνου (LSHTM).

«'Καλύτερα' λοιπόν», καταλήγει ο κ.Μόσιαλος, «να αυξηθεί η θνητότητα που προκαλεί μια παραλλαγή του κορονοϊού, παρά να αυξηθεί η μολυσματικότητα μιας παραλλαγής».

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί και «εκτός συνόρων» πως ενώ η μία μετά την άλλη οι χώρες ανακοίνωσαν την άρση της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη χρήση μάσκας και για τους πλήρως εμβολιασμένους με την παράλληλη τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας.

Η Δέλτα ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο στην Ινδία. Πλέον έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 92 χώρες. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) η μετάλλαξη Δέλτα είναι 40-60% πιο μεταδοτική από την Άλφα και όλο και περισσότερες χώρες έρχονται αντιμέτωπες με τη νέα αυτή απειλή. Η Βρετανία είναι από τις χώρες που έχει πληγεί ιδιαίτερα, καθώς η μετάλλαξη φαίνεται να κυριαρχεί του στελέχους Άλφα.

Σε ότι αφορά στην «επιτυχημένη» περίπτωση Ισραήλ, η επαναφορά μέτρων, εγείρει ερωτήματα. Τη στιγμή που ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας έχει θωρακιστεί μέσω των εμβολίων, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις το 65% του συνολικού πληθυσμού. Το ποσοστό στους ενήλικες, μάλιστα, ξεπερνάει το 85%.

Παρ’ όλα αυτά, νοσούν ακόμα και εμβολιασμένοι κι αυτό είναι που οδήγησε τις αρχές στην επαναφορά των μέτρων. Σύμφωνα με την επικεφαλής των ισραηλινών Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Δρ. Σάρον Άλροϊ-Πρέις, 891 άτομα έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό τον τελευταίο μήνα, οι μισοί εκ των οποίων είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer μπορεί να έχουν περίπου 88% προστασία. Το ποσοστό πέφτει στο 33,5% σε όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca.

«Πονοκέφαλο» προκαλεί η Δέλτα τόσο στην Πορτογαλία, όσο και στη Ρωσία, καθώς ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% των περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19 στην περιοχή της Λισαβόνας, προέρχονται από το συγκεκριμένο στέλεχος. Η Μόσχα ανακοίνωσε αριθμό-ρεκόρ θανάτων, ενώ σε ολόκληρη τη Ρωσία, οι νεκροί ανήλθαν στους 599 σε ένα 24ωρο. Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας επανήλθε το lockdown, σε μία προσπάθεια να μην εκτροχιαστεί η επιδημιολογική κατάσταση εξαιτίας της Δέλτα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας, η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 70% όλων των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη έως τις αρχές Αυγούστου. Ανησυχία πάντως επικρατεί και για τα παιδιά, τα οποία ενδέχεται να μετατραπούν στον πιο ευάλωτο πληθυσμό.

Αν σου άρεσε κάνε