Ευρωκοινοβούλιο: «Να αρθούν τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια κατά του COVID-19»

Ευρωκοινοβούλιο: «Να αρθούν τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια κατά του COVID-19»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:33 Δημιουργία 10/06/21, 14:12
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την προσωρινή άρση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια κατά του COVID-19 ζητούν με ψήφισμα τους οι Ευρωβουλευτές, θεωρώντας ότι μια τέτοια απόφαση θα οδηγούσε σε πολύ μεγάλο επιτάχυνση της παραγωγής παγκοσμίως και κατ' επέκταση στην ταχύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 355 ψήφους υπέρ, 263 κατά και 71 αποχές και αναφέρει πως θα πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την προσωρινή άρση των δικαιωμάτων, γεγονός που αν εφαρμοστεί, καθώς το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, πιστεύεται ότι θα οδηγήσει στην αντιμετώπιση των υπαρχόντων περιορισμών στην παραγωγή και τη διάθεση των εμβολίων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει επίσης πως η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει την παραγωγή εμβολίων σε λιγότερο βιομηχανοποιημένες περιοχές του πλανήτη και ειδικά στην Αφρική. Ένα άλλο σημαντικό μέσο για την παροχή εμβολίων σε οικονομίες χαμηλού εισοδήματος είναι ο παγκόσμιος μηχανισμός διανομής εμβολίων COVAX, τις συνεισφορές στον οποίο ενθαρρύνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αν σου άρεσε κάνε