Έσοδα 190 δισ. από τα εμβόλια κατά του Covid-19

Έσοδα 190 δισ. από τα εμβόλια κατά του Covid-19

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:02 Δημιουργία 27/05/21, 08:59
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Δύο κινεζικές φαρμακευτικές θα πάρουν τουλάχιστον το ένα τέταρτο των χρημάτων αυτών

Έσοδα ύψους έως και 190 δισ. δολαρίων θα αποφέρουν μόνο για φέτος τα εμβόλια στις φαρμακευτικές εταιρείες που τα παρασκεύασαν, στην περίπτωση που ανταποκριθούν στους στόχους της παραγωγής.

Δύο κινεζικές φαρμακευτικές θα πάρουν τουλάχιστον το ένα τέταρτο των χρημάτων αυτών, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται στοιχεία της εταιρείας ερευνών Airfinity.

Η εταιρεία εξετάζει τα έσοδα που θα φέρει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε εννέα εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι αμερικανικές Pfizer και Moderna και οι κινεζικές SinovacBiotech και Sinopharm Group.

«Αυτή είναι μία αγορά που δεν υπήρχε πριν από έναν χρόνο. Πρόκειται για πολύ σημαντικά νούμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράσμους Μπεχ Χάνσεν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευνών Airfinity.

Ωστόσο, οι υπολογισμοί της εταιρείας για τον τζίρο της αγοράς των εμβολίων εξαρτώνται από το εάν οι φαρμακευτικές θα επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για την παραγωγή, καθώς και από τις τιμές. Με δεδομένα τα προβλήματα στην παραγωγή, το τελικό ποσό των εσόδων αναμένεται να κινηθεί πιο κοντά στα115 δισ. δολάρια, εκτιμά η εταιρεία ερευνών.

Η Κίνα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον εμβολιασμό του πλανήτη, καθώς αυτήν τη στιγμή στέλνει στο εξωτερικό περισσότερες δόσεις από ό,τι όλες οι άλλες χώρες από κοινού, καθότι η Ινδία έχει σταματήσει όλες τις εξαγωγές εμβολίων, λόγω του σφοδρού κύματος έξαρσης του ιού.

Η Sinovac αναμένεται να βάλει στα ταμεία της 25 δισ. δολάρια φέτος από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και η Sinopharm έως και 23 δισ. δολάρια. Η AstraZeneca, η οποία έχει υποσχεθεί να μη βγάλει κέρδος από το εμβόλιό της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χρεώνει από 3,50έως 5,25 δολάρια τη δόση, η Pfizer από 12έως 14,50 δολάρια και η Moderna από 18 έως 32 δολάρια. Η Pfizer θα μπορούσε να πραγματοποιήσει πωλήσεις έως και 44 δισ. δολαρίων φέτος, ενώ η Moderna έως 32 δισ. δολαρίων.

Αν σου άρεσε κάνε