Προθεσμία 90 ημερών για το πόρισμα προέλευσης του κορονοϊού

Προθεσμία 90 ημερών για το πόρισμα προέλευσης του κορονοϊού

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:57 Δημιουργία 27/05/21, 08:37
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πόρισμα σε 90 ημέρες ζήτησε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες είναι διχασμένες για το ποια είναι η πιθανότερη εκδοχή

Σε εντατικοποίηση των ερευνών κάλεσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, προκειμένου να εντοπίσουν την προέλευση του πανδημικού στελέχους, αν δηλαδή o κορονοϊός μεταδόθηκε από τα ζώα στον άνθρωπο ή διέφυγε από εργαστηριακό περιβάλλον.

Στην ανακοίνωσή του, ο Μπάιντεν, που ανέφερε ότι οι υπηρεσίες είναι διχασμένες για το ποια είναι η πιθανότερη εκδοχή έδωσε προθεσμία 90 ημερών για τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα συγκεντρώσουν και θα αναλύσουν τις πληροφορίες προκειμένου να εξαχθεί οριστικό συμπέρασμα για την προέλευση του κορονοϊού».

Εν τω μεταξύ, η δήλωση του εθνικού λοιμωξιολόγου των ΗΠΑ, δρος Αντονι Φάουτσι, ότι «δεν είναι απολύτως βέβαιος για τη φυσική προέλευση του κορονοϊού», τον κατέστησε άμεσα «εχθρό του λαού» για τα κινεζικά ΜΜΕ. Σε άρθρο της η αγγλόφωνη έκδοση της «Λαϊκής Ημερησίας», Global Times, με τίτλο «η ηθική της αμερικανικής ελίτ εκφυλίζεται ακόμα περισσότερο, όπως του Φάουτσι», τον καταγγέλλει ότι «αναμοχλεύει ένα τεράστιο ψέμα εναντίον της Κίνας» και προδίδει τους Κινέζους επιστήμονες.

Η κατά μέτωπον επίθεση των κινεζικών ΜΜΕ έναντι του διαπρεπούς λοιμωξιολόγου συνιστά πλήρη αντιστροφή της παλαιότερης ευνοϊκής στάσης τους, όταν εκθείαζαν την επαγγελματική συμπεριφορά του και το θάρρος της γνώμης του. Τότε, βέβαια, ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος προωθούσε την άποψη ότι το πανδημικό στέλεχος μεταπήδησε από τα ζώα στον άνθρωπο.

Και ενώ έχει ανάψει ο πόλεμος για την προέλευση του κορονοϊού, δύο επιστημονικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature κομίζουν πολύ αισιόδοξα στοιχεία για τη μακροπρόθεσμη εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, καθώς αποδεικνύουν ότι η ανοσία στον ιό διαρκεί τουλάχιστον ένα έτος, χωρίς να αποκλείεται να είναι ισόβια. Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι από όσους ανέρρωσαν από COVID-19 και αργότερα εμβολιάστηκαν δεν χρειάζεται να κάνουν ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου, καθώς η συνολική ανοσοποιητική αντίδραση κατά πάσα πιθανότητα είναι ισόβια και τους καλύπτει και από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Η κυτταρική μνήμη από την επίθεση του κορονοϊού παραμένει στον νωτιαίο μυελό, απελευθερώνοντας αντισώματα όποτε αυτό είναι αναγκαίο, εξηγούν οι επιστήμονες. Αντιθέτως, όσοι δεν προσβλήθηκαν από τον παθογόνο παράγοντα αλλά εμβολιάστηκαν, μάλλον θα χρειαστεί να κάνουν ενισχυτική δόση.

Αν σου άρεσε κάνε