Το Ισραήλ ανακάλεσε ανακοίνωση για εισβολή στη Γάζα

Το Ισραήλ ανακάλεσε ανακοίνωση για εισβολή στη Γάζα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:41 Δημιουργία 14/05/21, 08:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ολονύχτιο θρίλερ στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ αρχικά να διαμηνύει πως έχει εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας και στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του στρατού της χώρας να διαψεύδει την αρχική ανακοίνωση

Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιθέσεις του στη Γάζα, καθώς Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν να εκτοξεύουν πυραύλους στο Ισραήλ με τις συγκρούσεις να εισέρχονται στην πέμπτη ημέρα εχθροπραξιών.

Ο ισραηλινός στρατός ο οποίος έχει αναπτύξει άρματα μάχης και τεθωρακισμένα κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, υποστήριξε ότι εναέριες και χερσαίες δυνάμεις του συμμετείχαν στις επιθέσεις την Παρασκευή.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι δυνάμεις του στρατού δεν είχαν εισέλθει στη Γάζα, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα, επικαλούμενος πρόβλημα «εσωτερικής επικοινωνίας» για να εξηγήσει τη διάψευση αυτή.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το επιτελείο διένειμε στα μέσα ενημέρωσης ανακοινωθέν στο οποίο τόνιζε πως χερσαίες δυνάμεις επιχειρούσαν «μέσα» στη Γάζα, κάτι που επιβεβαίωσε εκπρόσωπός του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Όμως, δύο ώρες και κάτι αργότερα, ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα τη «διευκρίνιση» ότι δεν έχουν εισέλθει στρατιώτες του στη Λωρίδα της Γάζας.

Όταν ζητήθηκε από τον εκπρόσωπό του να δώσει κάποια εξήγηση, αυτός ανέφερε πως υπήρξε «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Γάζα, στην περιοχή υπάρχει έντονη παρουσία σε βομβαρδιστικά που αφορούν πυροβόλα, μαχητικά και ελικόπτερα.

Οι επιθέσεις σηματοδότησαν σημαντική κλιμάκωση στις χειρότερες συγκρούσεις των τελευταίων ετών στην περιοχή. Λίγο μετά την αρχική ανακοίνωση του στρατού, σε μια προφανή αναφορά στην επιχείρηση Μπεντιαμίν Νετανιάχου, έγραψε στο Twitter: «Η τελευταία λέξη δεν ειπώθηκε και αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται». Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που κυβερνά τη Γάζα, θα πληρώσει βαρύ τίμημα.

Στρατιωτικός εκπρόσωπος της Χαμάς απάντησε ότι η ομάδα ήταν έτοιμη να διδάξει τα στρατιωτικά «σκληρά μαθήματα» του Ισραήλ σε περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει με χρεσαία επίθεση.

Τουλάχιστον 109 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 29 παιδιών, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι της υγείας. Μόνο την Πέμπτη, 52 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στον θύλακα, ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός σε νεκρούς από τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, η σύγκρουση έχει μεταφερθεί και στο εσωτερικό του Ισραήλ με δεκάδες περιστατικά ανεξέλεγκτης βίας μεταξύ Αράβων και Εβραίων πολιτών, ωθώντας τον πρόεδρό του να προειδοποιήσει για εμφύλιο πόλεμο.

Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντς διέταξε μια «μαζική ενίσχυση» των δυνάμεων ασφαλείας για την καταστολή της εσωτερικής αναταραχής που έχει δει περισσότερους από 400 ανθρώπους να συλλαμβάνονται.

Οι ταραχές αυτής της εβδομάδας στη Γάζα και το Ισραήλ αποτελούν το χειρότερο σκηνικό βίας από το 2014. Αρχικά τροφοδοτήθηκε από εβδομάδες ισραηλινής-παλαιστινιακής έντασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, οι οποίες οδήγησαν σε συγκρούσεις σε έναν ιερό τόπο που είναι σεβαστός τόσο από τους Μουσουλμάνους όσο και από τους Εβραίους. Αυτό μετατράπηκε σε μια αδιάκοπη ανταλλαγή παλαιστινιακών πυραύλων και ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων.

Λίγο μετά τη δήλωση του Νετανιάχου, κυκλοφόρησαν βίντεο με εικόνες από εκρήξεις που φωτίζουν τον ουρανό πάνω από την πόλη της Γάζας.

Ακολούθησαν σύντομα πυραυλικά μπαράζ από τη Γάζα, με αναφορές για επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών πόλεων Ασκελόν, Ασντόντ, Μπερ Σεβά και Γιαβνέ μεταξύ άλλων περιοχών.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο στρατός του Ισραήλ κάλεσε 7.000 έφεδρους και ανέπτυξε στρατεύματα και άρματα μάχης κοντά στα σύνορά του με τη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι μια επίθεση στη Γάζα ήταν μια επιλογή που εξετάζεται, αλλά δεν έχει ακόμη ληφθεί τέτοια απόφαση.

Καθώς οι μάχες μπήκαν στην πέμπτη ημέρα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε «άμεση απομάκρυνση και παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα και το Ισραήλ». Η έκκλησή του επαναλήφθηκε και από άλλους διπλωμάτες των οποίων οι εκκλήσεις προς Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να συνάψουν συμφωνία για κατάπαυσης του πυρός.

Αν σου άρεσε κάνε