Αναστασιάδης: Να τεθεί προ των ευθυνών της για το Κυπριακό η Τουρκία

Αναστασιάδης: Να τεθεί προ των ευθυνών της για το Κυπριακό η Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:28 Δημιουργία 02/04/21, 15:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την επιτακτική ανάγκη η τουρκική πλευρά να επιδείξει πολιτική βούληση για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, ζήτησε ο Νίκος Αναστασιάδης από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα.

Όπως αναφέρει γραπτή δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Αναστασιάδης, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα, επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εμπλακεί εποικοδομητικά στην άτυπη Διάσκεψη της Γενεύης, στις 27-29 Απριλίου. Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της παρουσίας της ΕΕ στη Διάσκεψη στη Γενεύη, αλλά και στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις όταν αυτές επαναρχίσουν, προκειμένου να ενισχυθούν οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και για να επιτευχθεί μια λειτουργική, βιώσιμη λύση.

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε, πως η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να έχει διάρκεια και συνέπεια, ενώ υπογράμμισε πως, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι απειλές για υλοποίηση των παράνομων τουρκικών σχεδιασμών στην περιοχή των Βαρωσίων συνεχίζονται, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την άτυπη συνάντηση της Γενεύης.

Σχετικά με το Μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο, η οποία συνεχίζει εδώ και χρόνια να κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ κατ’ αναλογία πληθυσμού σε σχέση με αιτητές πολιτικού ασύλου και δικαιούχους διεθνούς προστασίας.

Τέλος, πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται περαιτέρω ένεκα της συνεχιζόμενης άρνησης της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι όλων των κρατών μελών.

Αν σου άρεσε κάνε