Ιράν- Κίνα υπέγραψαν 25ετή συμφωνία συνεργασίας

Ιράν- Κίνα υπέγραψαν 25ετή συμφωνία συνεργασίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:01 Δημιουργία 29/03/21, 13:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με 25ετή διάρκεια ως προς οικονομικά ζητήματα υπέγραψαν Ιράν και Κίνα το περασμένο Σάββατο.

Η συμφωνία ονομάζεται Ολοκληρωμένη Στρατηγική Συνεργασία, και καλύπτει μια γκάμα οικονομικών δραστηριοτήτων, από το πετρέλαιο και τις εξορύξεις μέχρι την προώθηση βιομηχανικής δραστηριότητας στο Ιράν και τις συνεργασίες στους τομείς των μεταφορών και της γεωργίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Associated Press,

Η Κίνα θα επενδύσει περίπου 400 δισ. δολάρια στο Ιράν, με αντάλλαγμα πετρέλαιο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η New York Times. Επίσης, οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τη στρατιωτική συνεργασία με κοινή εκπαίδευση, έρευνα και ανταλλαγή πληροφοριών.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο, αφού το Ιράν υπογράφει για πρώτη φορά μια τόσο μεγάλη συμφωνία με κάποια μεγάλη παγκόσμια δύναμη. Το 2001, το Ιράν και η Ρωσία είχαν υπογράψει δεκαετή συμφωνία συνεργασίας κυρίως στον τομέα των πυρηνικών, η οποία επεκτάθηκε στα 20 χρόνια μέσω δύο πενταετών παρατάσεων.

Η συμφωνία Ιράν-Κίνας, που βρισκόταν ακόμα στα χαρτιά από το 2016, στηρίζει επίσης τον τουρισμό και τις πολιτισμικές ανταλλαγές και υπογράφεται στην 50ή επέτειο της εδραίωσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να υποσκάψει το πλεονέκτημα που έχουν τώρα οι ΗΠΑ στο Ιράν, μειώνοντας την αμερικανική επιρροή στη Μέση Ανατολή, κάτι που προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα παρά τη συμφωνία.

Αν σου άρεσε κάνε