Αυστρία και Δανία θέλουν «συμμαχία εμβολίων» με το Ισραήλ

Αυστρία και Δανία θέλουν «συμμαχία εμβολίων» με το Ισραήλ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:18 Δημιουργία 02/03/21, 09:14

Η Αυστρία και η Δανία επιδιώκουν να συνάψουν «συμμαχία εμβολίων» με το Ισραήλ, όπως αναφέρουν οι Financial Times, ώστε να αντιμετωπίσουν μελλοντικά κύματα της πανδημίας, την ώρα που η Σλοβακία ανακοίνωσε ότι αγοράζει 2 εκατ. δόσεις από το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντερίκσεν ταξιδεύουν στην Ιερουσαλήμ αυτή την εβδομάδα, ώστε να καταλήξουν σε μια κοινή προσέγγιση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με αξιωματούχους της Βιέννης και της Κοπεγχάγης που μίλησαν στους FT.

Σύμφωνα με το Politico, o Νετανιάχου ανακοίνωσε τη νέα συμμαχία και ο Κούρτς σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild είπε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων «είναι πολύ αργός» στις εγκρίσεις εμβολίων. «Δεν πρέπει πλέον να εξαρτόμαστε μόνο από την ΕΕ για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς », δήλωσε ο Κουρτς.

Η «συμμαχία» απειλεί να υποδαυλίσει τη συλλογική προσπάθεια προμήθειας εμβολίων της ΕΕ, που διεξάγονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, σχολιάζουν οι FT προσθέτοντας ότι έρχεται επίσης σε αντίθεση με το πνεύμα αλληλεγγύης προς τα μικρότερα και οικονομικά εξαρτημένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξασφάλιση οικονομικών συμφωνιών για την προμήθεια εμβολίων.

Η Κομισιόν, σύμφωνα με τους FT, δεν είχε ενημερωθεί για τα σχέδια της Αυστρίας και της Δανίας και ως εκ τούτου δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τα μέτρα περιορισμού στη Δανία τη Δευτέρα, η Φρεντερίκσεν δήλωσε ότι οι συζητήσεις με το Ισραήλ δεν αποτελούν ψήφο έλλειψης εμπιστοσύνης στην ΕΕ, αλλά τόνισε ότι η Δανία και η Αυστρία αναγκάστηκαν να το κάνουν μόνες τους προκειμένου να ενισχύσουν την δυναμικότητα των εμβολίων.

«Μπορεί να βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου όχι μόνο πρέπει να εμβολιάζουμε, αλλά και να επανεμβολιάζουμε, ίσως μία φορά το χρόνο. . . Γι 'αυτό πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγή εμβολίων», είπε.

Αρνήθηκε να αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανότητα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής του εμβολίου στη Δανία, καθώς η κεντροαριστερά πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ήταν σημαντικό όχι μόνο να επικεντρωθούμε στο «εδώ και τώρα», αλλά και στα επόμενα «δύο, τρία, πέντε, 10 χρόνια », με την προτεινόμενη συμμαχία να επικεντρωθεί στην« μακροπρόθεσμη »παραγωγή εμβολίων.

Η Αυστρία απέφυγε επίσης να ασκήσει δημόσια την κριτική στην ΕΕ, αλλά σε ιδιωτικούς αξιωματούχους ο Κουρτς εκμυστηρεύεται ότι έχει απογοητευτεί βαθιά από τον τρόπο με τον οποίο οι Βρυξέλλες χειρίστηκαν τα εμβόλια.

Ο Κουρτς διατηρεί ιδιαίτερα στενή σχέση με τον Νετανιάχου και η πιθανότητα μιας συντονισμένης προσέγγισης για τη διάθεση εμβολίων μεταξύ των δύο χωρών τέθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με τον ήδη προηγμένο σχεδιασμό του Ισραήλ για την αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών φάσεων της πανδημίας, μια εγκατάσταση παραγωγής εμβολίων τεχνολογίας mRNA εντός της περιοχής θα βοηθήσει στην εξασφάλιση περαιτέρω 36 εκατ. δόσεων εμβολίων για την κάλυψη της επόμενης περιόδου, 12 μηνών.

Το Ισραήλ επίσης προβλέπει να είναι σύντομα σε θέση να ερευνήσει, να αναπτύξει και να αξιοποιήσει εμβόλια για να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες παραλλαγές του ιού μέσα στους επόμενους μήνες και στα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη τύπου την Κυριακή. Η Αυστρία και η Δανία ελπίζουν να συνεργαστούν με το Ισραήλ σε αυτές τις ερευνητικές προσπάθειες.

Αν σου άρεσε κάνε