Σύνοδος: «Γκάζι» για εμβόλια και πιστοποιητικά εμβολιασμού

Σύνοδος: «Γκάζι» για εμβόλια και πιστοποιητικά εμβολιασμού

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:53 Δημιουργία 25/02/21, 17:56

Βαρύνουσας σημασίας είναι η σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, καθώς επί τάπητος αναμένεται να τεθούν το φλέγον ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών γύρω από τα εμβόλια κατά του Covid-19, αλλά και του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, το οποίο αρχίζει να γίνεται αποδεκτό στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπεριφέρειας.

Η τηλεδιάσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος του Politico, David Herszenhorn, o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να βιαστούν, για να υπάρξει συμφωνία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

«Το συντομότερο που θα καταληξουμε σε συμφωνία, το καλύτερο», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ο ιδιωτικός τομέας θα το κάνει, χωρίς την ΕΕ. Όπως επισημαίνεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού θεωρείται σημαντικό εργαλείο για την επαναφορά του τουρισμού.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα. Η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε για άλλη μία φορά την ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ένωσης και τα αυστηρά μηνύματα που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.

Νωρίτερα με Twitter της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προανήγγειλε ότι θα ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ:

- Την υποστήριξη της ΗΕRA για ισχυρή απάντηση στις μεταλλάξεις

- Την εφαρμογή της σύστασης για περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία

- Την εξεύρεση μιας κοινής προσέγγισης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.

Αν σου άρεσε κάνε