Ηγετική ομιλία Μπαιντεν στην διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου

Ηγετική ομιλία Μπαιντεν στην διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:05 Δημιουργία 19/02/21, 19:49

Τη δέσμευσή του στις παγκόσμιες συμμαχίες και τις δημοκρατικές αξίες τόνισε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από το βήμα της διάσκεψης ασφαλείας του Μονάχου.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αφήσει «αιχμές» για τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας πως προτίθεται να αντιστρέψει πλήρως τις πολιτικές του. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, επισημοποιήθηκε σήμερα η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

«Σας μιλώ σήμερα ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και στην αρχή της διοίκησής μου στέλνω ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο: η Αμερική επέστρεψε», είπε ο Μπάιντεν. «Η Διατλαντική Συμμαχία επέστρεψε. Και δεν κοιτάμε προς τα πίσω, ανυπομονούμε να προχωρήσουμε μαζί».

Ο Μπάιντεν κάλεσε τους συμμάχους να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις απειλές από την Κίνα και τη Ρωσία και να προστατεύσουν την παγκόσμια ασφάλεια και είπε ότι οι ΗΠΑ θα επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε επίσης την ανάγκη για μια παγκόσμια απάντηση στην αλλαγή του κλίματος.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν 4 δισεκατομμύρια δολάρια στη «μάχη» κατά της COVID, ενισχύοντας τα προγράμματα εμβολιασμού και τα συστήματα υγείας σε παγκόσμια κλίμακα.

«Σήμερα, ανακοινώνω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται για την προσφορά δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων στην COVAX, με την υπόσχεση για παροχή επιπλέον δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να παροτρύνουμε κι άλλους να πράξουν αναλόγως», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Τη στιγμή που παλεύουμε να βγούμε από τα δόντια της πανδημίας, η αναβίωση του Έμπολα στην Αφρική είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι πρέπει ταυτόχρονα να εργαστούμε και να χρηματοδοτήσουμε επιτέλους την υγεία, να ενισχύσουμε τα παγκόσμια συστήματα υγείας και να δημιουργήσουμε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την απάντηση στις μελλοντικές βιολογικές απειλές που θα συνεχίσουν να έρχονται», πρόσθεσε

Αν σου άρεσε κάνε