Η πρώτη ομιλία Μπάιντεν για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ

Η πρώτη ομιλία Μπάιντεν για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 04/02/21, 15:44

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέπτεται σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) για να απευθύνει την πρώτη του ομιλία για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, θέτοντας τους κύριους στόχους και τους άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η κυβέρνησή του στην διαμόρφωσή της.

Ο Τζο Μπάιντεν επιλέγει να επισκεφθεί κατά προτεραιότητα το υπουργείο Εξωτερικών και να απευθύνει από εκεί την ομιλία του για την αμερικανική εξωτερική πολιτική θέλοντας να αποκαταστήσει το κύρος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο επλήγη κατά την διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, και τον ρόλο της αμερικανικής διπλωματίας στην επιστροφή των ΗΠΑ στην διεθνή σκηνή, μετά το δόγμα του απομονωτισμού και των μονομερών αιφνιδιασμών, καθώς και να επανορθώσει τις σχέσεις με τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους της Ουάσινγκτον.

Επιστροφή στη Συμφωνία του Παρισιού

Αν και δεν αναμένεται να αναφερθεί στις λεπτομέρειες της νέας αμερικανικής στρατηγικής απέναντι στην Μόσχα και το Πεκίνο, η Ρωσία, η Κίνα, αλλά και το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα αναμένεται να έχουν προνομιακή θέση στην σημερινή ομιλία.

Ήδη, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή των ΗΠΑ στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και υπέγραψε την επέκταση της ισχύος της συνθήκης New Start για τον έλεγχο των στρατηγικών όπλων.

Κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε επίμαχα θέματα όπως η υπόθεση της μεταχείρισης του Αλεξέι Ναβάλνι ή η ρωσική εκστρατεία κυβερνοπειρατείας

«Έχουμε επίγνωση των προκλήσεων που θέτει η Ρωσία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο», αναφέρει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του που συνόδευσε την επέκταση της ισχύος της συνθήκης New Start από αμερικανικής πλευράς χθες.

«Καθώς συνεργαζόμαστε με την Ρωσία για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων, θα εργασθούμε για να κάνουμε την Ρωσία υπόλογη για τις ανταγωνιστικές της ενέργειες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Άντονι Μπλίνκεν.

Η διαχείριση των αλυσίδων τροφοδοσίας και των απειλών που συνιστούν οι κατασκοπευτικές ενέργειες της Κίνας αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος προτίθεται να υπογράψει σύντομα εκτελεστικό διάταγμα αναθεώρησης των αλυσίδων τροφοδοσίας των ΗΠΑ, επικεντρωμένο στην τροφοδοσία της χώρας σε υγειονομικό υλικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας από ξένους ανταγωνιστές.

«Γνωρίζουμε ότι η Κίνα επιδίδεται σε σειρά ενεργειών που πλήττουν τους αμερικανούς εργαζόμενους. Πλήττει το τεχνολογικό μας προβάδισμα, απειλεί τις συμμαχίες μας και την επιρροή σε διεθνείς οργανισμούς και είναι υπεύθυνη για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σοκάρουν τις συνειδήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Αν σου άρεσε κάνε