Ελληνοτουρκικά: «Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Τσαβούσογλου πριν τις διερευνητικές

Ελληνοτουρκικά: «Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Τσαβούσογλου πριν τις διερευνητικές

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:38 Δημιουργία 12/01/21, 14:12

Νέο «λάδι στη φωτιά» έριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγες ώρες αφότου καθορίστηκε η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών της Αθήνας με την Άγκυρα.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι σε περίπτωση που η Ενωμένη Ευρώπη στηρίξει την Ελλάδα «όπως έκανε στη σύνοδο του Οκτωβρίου», τότε και η Τουρκία θα ξανακάνει όσα έκανε μέχρι πρόσφατα - υποννοώντας ότι θα επανέλθει στην τακτική της κλιμάκωσης της έντασης..

«Διαβάζοντας» με τον δικό του τρόπο τις αποφάσεις της συνόδου Κορυφής, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως «η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ήταν η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι. Αντιδράσαμε και αν ξανασυμβεί θα το ξανακάνουμε. Το μικρό διάστημα Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έδειξε ότι η κλιμάκωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα σε κανέναν και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η ΕΕ υιοθέτησε μια πιο ήπια γλώσσα».

Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές , ανέφερε ότι με τον Νίκο Δένδια έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν. «Προτείναμε την ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και είχαμε την άμεση ανταπόκριση. Στις 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουμε τον 61ο κύκλο των διερευνητικών επαφών. Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δενδια, ο οποίος είναι και προσωπικός μου φίλος, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε και αργότερα θα καθoρίσουμε την ημερομηνία της συνάντησής μας», δήλωσε.

Διαψεύδει η Αθήνα

Πάντως, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει πως έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Δένδια με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, με συνεργάτες του Έλληνα υπουργού να αναφέρουν πως «ο κ. Δένδιας διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, πλην όμως, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα».

Αν σου άρεσε κάνε