Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Τουρκία λόγω των αμερικανικών κυρώσεων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Τουρκία λόγω των αμερικανικών κυρώσεων

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 15/12/20, 15:43

Οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 δεν θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην βιομηχανία της χώρας, ανέφερε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ προσθέτοντας ότι ενδέχεται να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή.

Παρόλα αυτά, όπως υποστηρίζει, οι κυρώσεις έπληξαν τη συμμαχία των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι οι λεγόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ, CAATSA -οι πρώτες που στοχεύουν σύμμαχο του ΝΑΤΟ- ισχύουν για την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), τον πρόεδρό της και τρεις αξιωματούχους, όπως ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων. Επίσης απαγορεύεται η έκδοση από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB. Για να αποτρέψουν τις στρατιωτικές συμφωνίες με τη Ρωσία, οι κυρώσεις μπλοκάρουν κοινά έργα ή μεταφορά τεχνολογίας στις εταιρείες που συνδέονται με την SSB και περιορίζουν τα δάνεια και τις πιστώσεις από τις ΗΠΑ.

Η Άγκυρα καταδίκασε ως «σοβαρό λάθος» τις αμερικανικές κυρώσεις με την λίρα να παραμένει σταθερή έναντι του δολαρίου μετά την επιβολή των κυρώσεων.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα επηρεαστούν πολύ οι σχέσεις μας. Είμαστε σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Όπως και οι ίδιοι είπαν, συνεργάζονται με την Τουρκία σε πολλά πεδία. Και εμείς και εκείνοι περίμενουμε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί», δήλωσε ο Ντεμίρ.

Την ώρα όμως που ο Ντεμίρ υποβάθμισε την σημασία των κυρώσεων, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι η απόφαση των ΗΠΑ έβλαψε τις σχέσεις των δύο μερών ενώ παράλληλα ζήτησε την ανανέωση της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. «Αυτή η απόφαση έχει κλονίσει όλες τις αξίες της συμμαχίας μας με τις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Στον απόηχο της απόφασης των ΗΠΑ, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον νατοϊκό της σύμμαχο να αναθεωρήσει την «άδικη» απόφαση που θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις Οι κυρώσεις «αναπόφευκτα θα επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις μας και (η Τουρκία) θα ανταποδώσει με τρόπο και στο χρόνο που κρίνει σκόπιμο», ανέφερε το υπουργείο.

Αν σου άρεσε κάνε