«Παράθυρο» Τζεντιλόνι για αναστολή δημοσιονομικών περιορισμών στην ΕΕ και το 2022

«Παράθυρο» Τζεντιλόνι για αναστολή δημοσιονομικών περιορισμών στην ΕΕ και το 2022

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 11/11/20, 18:07

H τρέχουσα απότομη οικονομική επιβράδυνση μπορεί να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρατείνει την αναστολή των κανονισμών για το έλλειμμα για έναν ακόμα χρόνο, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανό να υπάρξει νέα ύφεση.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συζητήσουν τους ερχόμενους μήνες αν πρέπει να προχωρήσουν σε παράταση της «γενικής ρήτρας διαφυγής» και αν το μήνυμα που πρέπει να σταλεί στα κράτη μέλη είναι να διατηρήσουν τη δημοσιονομική στήριξη όσο καιρό χρειαστεί.

«Η ιδέα μιας ανάκαμψης "τύπου V" είναι μια ψευδαίσθηση και ποτέ δεν την πίστεψα» σημείωσε ο κ. Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του στους Financial Times. H γενική ρήτρα διαφυγής θα παραμείνει σε ισχύ για όλο το 2021. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι από τις 1 Ιανουαρίου του 2020 θα απενεργοποιηθεί» πρόσθεσε.

Η τελευταία πρόβλεψη της Κομισιόν έδειξε ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα παραμείνει κάτω από το προ πανδημίας επίπεδα ως το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Αν οι προβλέψεις της άνοιξης επιβεβαιώσουν τη συγκεκριμένη εικόνα, αξιωματούχοι εκτιμούν πως θα υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα για περαιτέρω παράταση της ρήτρας διαφυγής.

«Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου να χρησιμοποιηθούν τα προ πανδημίας επίπεδα του ΑΕΠ της ευρωζώνης και της Ε.Ε. ως σημείο αναφοράς έχει σίγουρα βάση» επισήμανε ο κ. Τζεντιλόνι. «Η συζήτηση θα διεξαχθεί τους επόμενους μήνες, αλλά αν είμαστε ακόμα σε κατάσταση βαριάς οικονομικής επιβράδυνσης θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη γενική ρήτρα διαφυγής στη θέση της» τόνισε.

Ο κ. Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι το μήνυμα του στα κράτη μέλη είναι «να κάνουν όσα περισσότερα χρειάζεται για όσο περισσότερο χρειάζεται για να στηρίξουν την οικονομία τους».

«Η ανάκαμψη διαταράχτηκε και θα ξεκινήσουμε την επόμενη χρονιά σε πολύ, πολύ χαμηλά επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας» πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε