Στο 92% η αποτελεσματικότητα του Sputnik-V υποστηρίζουν οι Ρώσοι

Στο 92% η αποτελεσματικότητα του Sputnik-V υποστηρίζουν οι Ρώσοι

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:39 Δημιουργία 11/11/20, 13:19

Υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας παρουσιάζει το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όπως υποστηρίζει το ταμείο που χρηματοδοτεί την ανάπτυξή του.

Πιο συγκεκριμένα, το Sputnik V εμφάνισε 92% αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Ρωσία.

Στη διπλή τυφλή μελέτη, συμμετέχουν 40.000 εθελοντές, εκ των οποίων πάνω από 20.000 έχουν ήδη λάβει το πρώτο μέρος του εμβολίου, με περισσότερους από 16.000 να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

«Οι δοκιμές αποκάλυψαν την αποτελεσματικότητα μεταξύ περισσότερων από 16.000 εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο ή το placebo 21 ημέρες μετά τη πρώτη δόση. Ως αποτέλεσμα μιας στατιστικής ανάλυσης 20 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορωνοϊού, φαίνεται ότι το εμβόλιο Sputnik V είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 92% μετά τη δεύτερη δόση», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, όπως γράφει και το Sputnik.

Όπως σημειώνεται, η παρακολούθηση των εθελοντών θα συνεχιστεί για ακόμα έξι μήνες και μετά θα παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη έκθεση.

«Σας λέμε, με βάση τα δεδομένα, ότι έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο» ανέφερε ο επικεφαλής του ρωσικού ταμείου που έχει τα δικαιώματα και υποστηρίζει την ανάπτυξη του εμβολίου και το εμπορεύεται (RDIF), Kirill Dmitriev, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Independent.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μέρες αφότου οι εταιρείες Pfizer Inc and BioNTech ανακοίνωσαν ότι το πειραματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσουν είναι περισσότερο από το 90% αποτελεσματικό.

Οι δύο εταιρείες πίσω από το σκεύασμα περιέγραψαν τα ευρήματά τους ως μια «υπέροχη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».

Το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε 43.500 ανθρώπους σε έξι χώρες χωρίς να προκύπτει ανησυχία για την ασφάλεια όσων το έλαβαν, μεταδίδει το BBC.

Οι δύο εταιρείες, μάλιστα, σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτημα για επείγουσα έγκριση χρήσης του εμβολίου μέχρι το τέλος του μήνα.

Η Τουρκία ενδιαφέρεται να παράγει το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το Sputnik V, σε δικές της εγκαταστάσεις, ανακοινώθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Υγείας έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Υγείας των δύο χωρών.

Η Ρωσία δοκιμάζει ήδη δύο εμβόλια κατά του ιού και ετοιμάζεται να καταχωρίσει και ένα τρίτο. Προχωρεί στη διάθεση του εμβολίου Sputnik V για εγχώρια χρήση, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη τελειώσει οι δοκιμές της τελευταίας φάσης.

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο διαβεβαίωσε τον Τούρκο ομόλογό του ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τέτοιες δοκιμές, αναφέρεται στη δήλωση.

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτό τον ισχυρισμό, όμως ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά επιβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με μήνυμά του, το οποίο ανήρτησε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ στο Twitter.

Πηγή: CNN

Αν σου άρεσε κάνε