Κομισιόν: Επίσημες κατηγορίες για παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού στην Amazon

Κομισιόν: Επίσημες κατηγορίες για παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού στην Amazon

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:30 Δημιουργία 10/11/20, 15:04

Επίσημες κατηγορίες κατά της Amazon ετοιμάζει η Κομισιόν για λόγους παραβίασης κανόνων ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν αναμένεται να προχωρήσει σ'αυτήν κίνηση, επικαλούμενη το διπλό ρόλο του κολοσσού, τόσο ως πλατφόρμα πώλησης σε εμπόρους όσο και λιανική.

Οι κατηγορίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της έρευνας που άρχισε πριν από δύο έτη και αντανακλούν τις ανησυχίες ότι η Amazon έκανε κατάχρηση του ρόλου της χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που συγκεντρώνει για τους εμπόρους για να τους ανταγωνίζεται. Η εταιρεία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει οιοδήποτε σχόλιο. Στο παρελθόν, είχε αποκρούσει όλες αυτές τις κατηγορίες, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι πολλοί όμιλοι λιανικής έχουν τα δικά τους προϊόντα και οι online πωλήσεις της προς αυτούς εκπροσωπούν ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού κλάδου λιανεμπορίου.

Οι επιχειρηματικές πρακτικές της Amazon έχουν μπει στο στόχαστρο της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Το 2018, οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Γερμανίας ξεκίνησαν έρευνα για το διπλό ρόλο της, δηλ. να πωλεί και σε εμπόρους λιανικής και τα δικά της προϊόντα, εξετάζοντας εάν τελικά η εταιρεία έκανε κατάχρηση της ισχύος της στην αγορά για να εξασφαλίζει συμβόλαια με παράνομους όρους.

Η Επίτροπος της Ε.Ε. για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ έχει την φήμη του σκληρού διαπραγματευτή που επιβάλει με αυστηρότητα το νόμο, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση καταχρήσεων σε βάρος του καταναλωτή και φοροαποφυγών. Στη διάρκεια της θητείας της – δεδομένου ότι διανύει τώρα τη δεύτερη θητεία στο συγκεκριμένο πόσο – η Ε.Ε. έχει επιβάλει στη Google πρόστιμο άνω των 8 δισ.ευρώ σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις μονοπωλιακής συμπεριφοράς, ενώ η Apple έχει κληθεί να επιστρέψει φόρους 13 δισ.ευρώ στην ιρλανδική κυβέρνηση. Και οι δύο εταιρείες έχουν ασκήσει έφεση.

Πηγή: Καθημερινή, Financial Times

Αν σου άρεσε κάνε