ΕΕ: Παράταση ενός έτους στις τουρκικές κυρώσεις για τις παράνομες γεωτρήσεις

ΕΕ: Παράταση ενός έτους στις τουρκικές κυρώσεις για τις παράνομες γεωτρήσεις

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:22 Δημιουργία 06/11/20, 16:07

Παράταση ενός έτους -έως τις 12 Νοεμβρίου 2021, αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο, σε ότι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις εντός κυπριακής ΑΟΖ.

Yπέρ της παράτασης για ένα χρόνο, έως τις 12 Νοεμβρίου 2021, «του υφιστάμενου πλαισίου περιοριστικών μέτρων ως απάντηση στις μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατηρήσει την ικανότητά της να επιβάλλει στοχοθετημένα περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα ή οντότητες που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Οι κυρώσεις συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιών στην ΕΕ και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για άτομα και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για οντότητες. Επιπλέον, απαγορεύεται στα άτομα και τις οντότητες της ΕΕ να διαθέσουν κεφάλαια σε όσους βρίσκονται στη λίστα. Επί του παρόντος δύο άτομα υπόκεινται σε κυρώσεις»

Οι κυρώσεις κατά των παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν άμεση συνέχεια των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019, τα οποία εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Οκτωβρίου 2019, όταν η ΕΕ επιβεβαίωσε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο όσον αφορά στο σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε