Για τουλάχιστον 2 μήνες ακόμα οι έρευνες του Oruc Reis, τονίζει η Τουρκία

Για τουλάχιστον 2 μήνες ακόμα οι έρευνες του Oruc Reis, τονίζει η Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 22/10/20, 21:04

Την πρόθεση της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν να μην κάνει πίσω για τις έρευνες του Oruc Reis κοντά και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έκανε λόγο την Πέμπτη ο Φατίχ Ντονμέζ, με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας να αναφέρει πως το σκάφος θα συνεχίσει τις έρευνες του για τουλάχιστον 2 μήνες ακόμα.

«Το Oruc Reis, που είναι στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, συνεχίζει τις έρευνές του και πάλι εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας νοτίως του Κας της Αττάλειας. Εκεί υπάρχουν εργασίες δύο μηνών ακόμη. Δηλαδή είμαστε το μέσο του προγράμματός μας εκεί», δήλωσε, ο Τούρκος αξιωματούχος.

O ίδιος εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται δισδιάστατες έρευνες, έπειτα θα περάσουν σε τρισδιάστατες και στη συνέχεια έρχεται η δεύτερη φάση, της μελέτης των δεδομένων που συλλέχθηκαν, και της γεώτρησης, αν διαπιστωθεί κάποια δυναμική.

«Έχουμε δηλώσει πολλές φορές και κυρίως ο πρόεδρός μας ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις ενέργειές μας στην ανατολική Μεσόγειο με σκοπό την προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων και συμφερόντων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», ανέφερε, υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά την πρόταση Ερντογάν για πολυμερή διάσκεψη για τη Μεσόγειο, παρά την αρνητική –όπως είπε- στάση κάποιων χωρών.

«Ο πρόεδρός μας πρότεινε μια διάσκεψη να έρθουν όλες οι παράκτιες χώρες και να εξηγήσουν τις θέσεις τους. Εμείς δεν θα το αποφύγουμε, αλλά δυστυχώς κάποιες χώρες είναι προκατειλημμένες με την πρόταση, λένε όχι και έχουν αρνητική στάση».

Ο Φατίχ Ντονμέζ επανέλαβε ότι παρά τη στάση της Ελλάδας και της Ευρώπης, η Τουρκία θα συνεχίσει τις κινήσεις της στην Αν. Μεσόγειο, είτε διπλωματικά, είτε με πράξεις. «Όσον αφορά τις θέσεις της Ελλάδας, υπάρχει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, προτιμά (η ΕΕ) να υποστηρίζει τις θέσεις της Ελλάδας, αν και τους είπαμε ότι κάνουν λάθος. Στην πραγματικότητα στις διμερείς επαφές μάς λένε ότι έχουμε δίκιο, αλλά μπροστά στη διεθνή κοινή γνώμη δεν το λένε. Είναι δύσκολο να πω τί θα φέρει το τέλος της ημέρας, αλλά θέλω πάντως να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι εμείς θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας και στο τραπέζι και στο πεδίο της μάχης».

Αν σου άρεσε κάνε