«Καμπάνες» ΗΠΑ σε Τουρκία για τη δοκιμή των S-400

«Καμπάνες» ΗΠΑ σε Τουρκία για τη δοκιμή των S-400

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:07 Δημιουργία 16/10/20, 19:23

Σε υψηλότατους τόνους έρχεται η αντίδραση των ΗΠΑ στις αναφορές για δοκιμή του πυραυλικού συστήματος των S-400 από την Τουρκία, με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να επαναφέρει στο τραπέζι το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας στα πλέον υψηλά κλιμάκια ότι η απόκτηση των S-400 είναι απαράδεκτη».

«Αν επιβεβαιωθεί θα καταδικάσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη δοκιμή των S-400 ως ασύμβατης με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των HΠΑ» υπογράμμισε.

«Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι αναμένουν να μην τεθεί σε λειτουργεία το σύστημα S-400. Έχουμε επίσης καταστήσει σαφές τις δυνητικά σοβαρές συνέπειες για την σχέση ασφαλείας μας αν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα» τόνισε.

Η Τουρκία για πρώτη φορά προέβη σήμερα σε δοκιμές των ρωσικής κατασκευής αμυντικών συστημάτων S-400, στην περιοχή της Σινώπης, εκτοξεύοντας συγκεκριμένα τρεις από τους εν λόγω πυραύλους, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο στρατιωτική-διπλωματική πηγή.

«Στις ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν εκτοξεύσεις τριών πυραύλων S-400. Όλοι τους έπληξαν επιτυχώς τους ορισθέντες στόχους» δήλωσε η εν λόγω πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Ο ρωσικός εξαγωγικός οργανισμός οπλικών συστημάτων Rosoboronexport δεν σχολίασε την πληροφορία αυτή.

Στις 14 Οκτωβρίου η Διεύθυνση Ωκεανογραφίας του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας ανακοίνωσε την πρόθεση της Άγκυρας να προβεί σε βολές κατά την διάρκεια ναυτικών ασκήσεων στο διάστημα 16-17 Οκτωβρίου.

Αν σου άρεσε κάνε