Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις και να ξεκινήσει τις διερευνητικές

Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις και να ξεκινήσει τις διερευνητικές

ΔΙΕΘΝΗ UPD 23:22 Δημιουργία 13/10/20, 16:01

Νέα παρέμβαση για την τελευταία πρόκληση της Τουρκίας με την επαναδραστηριοποίηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο έκανετο Στείτ Ντιπάρτμεντ, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μόργκαν Όρταγκους, να δηλώνει πως Άγκυρα οξύνει τις εντάσεις στην περιοχή και «σκοπίμως» περιπλέκει την επανάληψη των συνομιλιών με την Ελλάδα.

«Εξαναγκασμός, απειλές, εκφοβισμός και στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα αμβλύνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την εσκεμμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αναλυτικά, η δήλωση της Αμερικανίδας αξιωματούχου:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητα σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια».

Αν σου άρεσε κάνε