Στην ΕΕ τα νομικά κόστη για τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca

Στην ΕΕ τα νομικά κόστη για τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:05 Δημιουργία 25/09/20, 12:22

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καλύπτει τα νομικά κόστη πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο, σε περίπτωση παρενεργειών του εμβολίου της AstraZeneca, μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε με την εταιρεία, για αγορά του εμβολίου στα 2.5 ευρώ ανά δόση σε αντίθεση με τη Sanofi που διαπραγματεύεται την τιμή στα 10 ευρώ.

Η AstraZeneca εξασφάλισε μερική «ασυλία» μέσω της εμπιστευτικής συμφωνίας, χάρη στην οποία οφείλεται η χαμηλή τιμή σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ ο οποίος αρνήθηκε να κατονομασθεί.

«Αν μια εταιρεία ζητήσει υψηλότερη τιμή, δεν δίνουμε τους ίδιους όρους», τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία θα πληρώνει τα νομικά κόστη μόνο μέχρι ένα ορισμένο όριο ενώ η «προστασία» της ΕΕ θα καλύπτει και ενδεχόμενες αποζημιώσεις στη σπάνια περίπτωση παρενεργειών. Ωστόσο ο αξιωματούχος αρνήθηκε να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο θα μοιραστούν τα κόστη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή στο ποιο θα είναι το όριο αυτό.

Σε ερώτηση σχετικά με τη χαμηλή τιμή του εμβολίου της, η AstraZeneca επανέλαβε τη δέσμευση της εταιρείας να διανείμει ευρέως το εμβόλιο και να μην αποκομίσει κέρδη απ' αυτό στη διάρκεια της πανδημίας.

Αντιθέτως, η γαλλική Sanofi σε συνεργασία με την GlaxoSmithKline, δεν έλαβε κάποια αποποίηση ευθύνης ως αντάλλαγμα για την υψηλότερη τιμή που ζήτησε για το εμβόλιό της.
Αν σου άρεσε κάνε