Το SPD προτείνει τον Σολτς για την καγκελαρία της Γερμανίας

Το SPD προτείνει τον Σολτς για την καγκελαρία της Γερμανίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:41 Δημιουργία 10/08/20, 15:28

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε πως προτάθηκε από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός (SPD) της Γερμανίας του ως ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη χρονιά, όταν ολοκληρωθεί η τρέχουσα τέταρτη και τελευταία θητεία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

«Τώρα έγινε γνωστό», έγραψε ο Σολτς στο Twitter. «Προσβλέπω σε μια διασκεδαστική, έντιμη και επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία».

Η απόφαση σηματοδοτεί την επιστροφή του πρώην δημάρχου του Αμβούργου, ο οποίος είχε ηττηθεί πέρυσι στην κούρσα για την ηγεσία του κόμματος από δύο αουτσάιντερ της αριστερής πτέρυγας. Τώρα η Σάσκια Έσκεν και ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς πρότειναν τον άλλοτε αντίπαλό τους, που από τον Μάρτιο του 2018 είναι επίσης αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών.

Όμως ο Σολτς, τον οποίο η κρίση του κορονοϊού μετέτρεψε από έναν προσανατολισμένο στη λιτότητα φρουρό του δημόσιου κορβανά σε ανοιχτοχέρη ταμία αρμόδιο για μαζικές δαπάνες για την υγεία και την παροχή κινήτρων ώστε η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να προστατευθεί στη διάρκεια της πανδημίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δύσκολη πρόκληση.

Το κόμμα, το οποίο για δεκαετίες ανταγωνιζόταν με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ για την κυριαρχία στην πολιτική σκηνή, δεν έχει κερδίσει εθνικές εκλογές από το 2002 και τώρα βρίσκεται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις στην τρίτη θέση, πίσω από τους συντηρητικούς και τους ανερχόμενους Πράσινους.

Μερικοί θεωρούν πως ο ένας από τους δύο επικεφαλής του κόμματος, ο Βάλτερ-Μπόργιανς, αναγνώρισε αυτή την πραγματικότητα χθες, Σάββατο, όταν αποδέχθηκε κάτι που άλλοτε θεωρούνταν κατάρα: ότι δίπλα στους Πράσινους, το κόμμα είναι ανοικτό να κυβερνήσει σε συνασπισμό με το κόμμα Η Αριστερά, τον κληρονόμο του κομμουνιστικού κόμματος της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

Αν σου άρεσε κάνε