Η Βρετανία ανακοίνωσε μέτρα ύψους 30 δισ. στερλίνες για τη στήριξη της οικονομίας

Η Βρετανία ανακοίνωσε μέτρα ύψους 30 δισ. στερλίνες για τη στήριξη της οικονομίας

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 08/07/20, 20:59

Μέτρα για την πληγωμένη από τον κοροναϊό οικονομία της Βρετανίας ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, σε μια προσπάθεια να σωθούν θέσεις εργασίας και να αναζωογονηθεί η κατατονική βρετανική οικονομία.

Το πακέτο του Σουνάκ, συνολικού ύψους 30 δισεκ. λιρών, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μείωση του ΦΠΑ για εστιατόρια, ξενοδοχεία και αξιοθέατα, αύξηση του ορίου του τέλους χαρτοσήμου για αγορές ακινήτων, επιδοτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων , οικονομική βοήθεια για την απασχόληση των νέων και εκπτώσεις γευμάτων σε εστιατόρια τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε μείωση από το 20% στο 5% του ΦΠΑ επί των «αγαθών και υπηρεσιών του τομέα της φιλοξενίας», δηλαδή στα μπαρ, τα εστιατόρια, αλλά και τα ξενοδοχεία, τα θεματικά πάρκα, τους ζωολογικούς κήπους κλπ., κάτι που αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια 4 δισεκ. στερλινών.

«Αντιμετωπίζουμε σημαντικές οικονομικές προκλήσεις» δήλωσε ο Σουνάκ προσθέτοντας πως «σε μόλις δύο μήνες η οικονομία μας συρρικνώθηκε κατά 25% , αύξησε που σημείωσε τα προηγούμενα δεκαοκτώ χρόνια».

Ο Σουνάκ έχει επωμιστεί με το δύσκολο ρόλο να «αναστήσει» την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο που ίσως αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση εδώ και τρεις αιώνες με την ανεργία να αναμένεται να εκτοξευτεί.

«Μπαίνουμε στη δεύτερη φάση της οικονομικής μας απάντησης» στη σοβαρή ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού, δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο Ρίσι Σουνάκ, προσθέτοντας ότι η φάση αυτή θα επικεντρωθεί στην επιστροφή στην απασχόληση και στη μάχη απέναντι στην ανεργία των νέων.

Παράλληλα ο υπουργός υποσχέθηκε να σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις που έμειναν «πιστές» στους εργαζόμενούς τους και να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας.

Αν σου άρεσε κάνε