Τραμπ: «Άθικτη», λέει, η συμφωνία με την Κίνα

Τραμπ: «Άθικτη», λέει, η συμφωνία με την Κίνα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:51 Δημιουργία 23/06/20, 08:15

H διμερής συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η αμερικανική κυβέρνησή με αυτή της Κίνας για το εμπόριο παραμένει σε ισχύ διαβεβαίωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λίγη ώρα αφού ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο δήλωσε, στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, πως η διμερής συμφωνία που κλείστηκε κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων «παίρνει τέλος».

«Η συμφωνία για το εμπόριο με την Κίνα είναι εντελώς άθικτη. Ελπίζω ότι (σ.σ. οι Κινέζοι) θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τους όρους της συμφωνίας», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

O Ναβάρο είχε υποστηρίξει νωρίτερα πως το «σημείο καμπής» για την κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν πως ενημερώθηκε για την εξάπλωση του κορονοϊού «αφού» αποχώρησε από την Ουάσιγκτον η κινεζική κυβερνητική αντιπροσωπεία μετά την υπογραφή της λεγόμενης «Φάσης 1», τη 15η Ιανουαρίου. «Ήταν αφού είχαν ήδη στείλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ετούτη τη χώρα να εξαπλώσουν αυτόν τον ιό, κι ήταν μερικά λεπτά αφού το αεροπλάνο τους ανέβασε τους τροχούς του μετά την απογείωση, που αρχίσαμε να ακούμε για αυτή την πανδημία», ανέφερε.

Η σχέση ΗΠΑ-Κίνας έχει φθάσει στο ναδίρ της εξαιτίας της πανδημίας, που άρχισε να εξαπλώνεται από την πόλη Ουχάν, την πρωτεύουσα της κεντρικής κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, στα τέλη Δεκεμβρίου. Ο Τραμπ και η κυβέρνησή του έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα το Πεκίνο για έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τον ιό. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας στον πλανήτη.

Ο Τραμπ απείλησε εκ νέου την Πέμπτη να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με την Κίνα, μία ημέρα μετά τις συνομιλίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με κορυφαίους Κινέζους διπλωμάτες και τη δήλωση του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ πως δεν θεωρεί ότι θα ήταν βιώσιμη επιλογή η αποσύνδεση της αμερικανικής από την κινεζική οικονομία. Ο Ναβάρο συγκαταλέγεται στους σφοδρότερους επικριτές της Κίνας μεταξύ των συμβούλων του Τραμπ.

Αν σου άρεσε κάνε