Μετά τον Ιούλιο οι αποφάσεις για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Μετά τον Ιούλιο οι αποφάσεις για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:53 Δημιουργία 08/06/20, 17:46

Σύμφωνα με τον Eυρωπαίο επίτροπο για θέματα της Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι η ύφεση στην Ευρώπη που προκάλεσε η πανδημία του κορoναϊού έφτασε στο ναδίρ.

Σύμφωνα μα την Deutsche Welle, Με την άρση των περιορισμών καλυτερεύει σταδιακά και η οικονομική κατάσταση. Εξακολουθεί όμως να επικρατεί αβεβαιότητα, εκτιμά σε συνέντευξη με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως επισημαίνει, «η ευρωπαϊκή οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται, μόνο όταν επιστρέψει η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών.»

Σε σχέση με αυτό ο ο κ. Τζεντιλόνι χαρακτηρίζει το πρόσφατο γερμανικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας ως ένδειξη «πολιτικού θάρρους». Η δε μείωση του ΦΠΑ από 19% στο 16% στη Γερμανία «είναι ακριβώς αυτό που έχουμε ανάγκη», δηλώνει, για να προσθέσει πως «η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει, αν δεν αναπτύσσεται ξανά αισθητά η γερμανική και αντιστρόφως».

Συμφωνία κατά τη γερμανική προεδρία
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ που έχει προτείνει η Κομισιόν ο Πάολο Τζεντιλόνι χαρακτηρίζει «εύλογες» τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Κυρίως επειδή τα 500 δις ευρώ από αυτό το ποσό θα διατεθούν ως μη επιστρεπτέες ενισχύσεις σε περιοχές και επιχειρήσεις που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κοροναϊού.

Ο κ. Τζεντιλόνι εκφράζει όμως την πεποίθηση ότι μπορούν να ξεπεραστούν οι ενστάσεις των τεσσάρων χωρών έτσι ώστε να συμπεριληφθούν τα 750 δις ευρώ στο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2021-2027. Ο Ευρωπαίος επίτροπος θεωρεί ρεαλιστικό να παρθεί η απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης κατά το πρώτο διάστημα της γερμανικής προεδρίας, η οποία ξεκινά τον Ιούλιο.

Αν σου άρεσε κάνε