Ν. Κορέα: Η χειρότερη επίδοση της 10ετίας για το ΑΕΠ

Ν. Κορέα: Η χειρότερη επίδοση της 10ετίας για το ΑΕΠ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:22 Δημιουργία 23/04/20, 09:16

Η οικονομία της Νότιας Κορέας κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας και πλέον το πρώτο τρίμηνο του έτους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αποκαλύπτουν στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της 12ης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη συρρικνώθηκε κατά 1,4% το περασμένο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, υπέστη δηλαδή τη μεγαλύτερη μείωσή του από το τελευταίο τρίμηνο του 2008, διευκρίνισε η κεντρική τράπεζα.

Η Νότια Κορέα ήταν μια από τις πρώτες χώρες της Ασίας που χτυπήθηκαν από την επιδημία του κορονοϊού, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα τον Δεκέμβριο, όμως μπόρεσε να περιορίσει την εξάπλωσή του, χάρη κυρίως στο γεγονός ότι διενεργούσε διαγνωστικές εξετάσεις σε ευρεία κλίμακα, ιχνηλατούσε τις επαφές των κρουσμάτων που εντόπιζε και τις έθετε με τη σειρά τους σε καραντίνα.

Η εγχώρια κατανάλωση μειώθηκε κατά 6,4% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κεντρική τράπεζα, ενώ οι εξαγωγές, ζωτικής σημασίας για τη Νότια Κορέα, μειώθηκαν κατά 2% και οι εισαγωγές κατά 4,1%.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας, που έχει παραλύσει την παγκόσμια οικονομία, ενδέχεται ωστόσο να είναι πολύ μεγαλύτερος τους μήνες που έρχονται, προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών Χονγκ Ναμ-γκι.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η νοτιοκορεάτικη οικονομία οδεύει να συρρικνωθεί κατά 1,2% του ΑΕΠ το 2020.

Αν σου άρεσε κάνε