BBG: H Ελλάδα μας δείχνει πώς να διαχειριστούμε τον κοροναϊό

BBG: H Ελλάδα μας δείχνει πώς να διαχειριστούμε τον κοροναϊό

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 10/04/20, 15:25

Ακόμη ένα ξένο μέσο εκθειάζει την απόφαση της χώρας μας να λάβει εγκαίρως δραστικά μέτρα για να βάλει φρένο στην εξάπλωση του Covid-19.

Πρόκειται για το Bloomberg το οποίο και επιχειρεί σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στα αντανακλαστικά και την απάντηση των ελληνικών αρχών για να επισημάνει ότι «Η Ελλάδα μας δείχνει πώς να διαχειριστούμε την κρίση».

«Η πανδημία του Covid-19 έχει εκθέσει ηγεσίες παγκοσμίως για τις παραλείψεις, τις καθυστερημένες αντιδράσεις τα λάθη. Από την Ισπανία έως τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, οι πολιτικοί περίμεναν υπερβολικά πολύ πριν λάβουν δραστικά μέτρα για την προστασία των πολιτών τους. Μία αξιοσημείωτη- και ενδεχομένως απροσδόκητη- εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι η Ελλάδα» γράφει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Φερντινάντο Τζουλιάνο και προσθέτει ότι προς το παρόν η άμεση αντίδραση έχει βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει την τραγική υγειονομική κρίση, που βιώνουν άλλα πλουσιότερα κράτη.

Ο Τάκης Παππάς, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ελσνίκι, έχει συγκρίνει την ταχύτητα αντίδρασης της Ελλάδας της Ιταλίας και της Ισπανίας. Η Αθήνα έκλεισε όλα τα καταστήματα (πλην σούπερ μάρκετ και φαρμακείων) μόλις τέσσερις ημέρες μετά την καταγραφή του πρώτου θανάτου από τον Covid-19. Η Ιταλία και η Ισπανία το έκαναν 18 και 30 ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο αντίστοιχα. Η απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας ήρθε μόλις μία εβδομάδα αργότερα- αρκετά ταχύτερα από ό,τι στις άλλες δύο χώρες.

Όπως εξηγεί το Bloomberg οι αποφάσεις αυτές περιόρισαν την πίεση στο σύστημα υγείας, το οποίο στα μέσα Μαρτίου είχε μόλις 605 μονάδες εντατικής θεραπείας εκ των οποίων μόνο 557 λειτουργούσαν εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό. Η Ισπανία με πληθυσμό περίπου 47 εκατομμυρίων άρχισε με 4.400 μονάδες εντατικής θεραπείας και τα νοσοκομεία της έχουν σήμερα "πλημμυρίσει" με κρούσματα.

Ειδικά η σύγκριση με την Ισπανία είναι αποκαλυπτική, σχολιάζει ο αρθρογράφος του Bloomberg. Η Ιταλία θα μπορούσε να έχει λάβει μέτρα νωρίτερα, αλλά οι πολιτικοί της μπορούν να υποστηρίξουν ότι ήταν οι πρώτοι στην Ευρώπη που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν κάτι χωρίς προηγούμενο και επομένως βάδιζαν στο άγνωστο. Η ισπανική κυβέρνηση από την άλλη είχε το πλεονέκτημα του να έχει δει τα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία, αλλά άφησε μαζικές εκδηλώσεις, όπως ποδοσφαιρικούς αγώνες, να συνεχίζονται έως και 26 ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο.

Αν σου άρεσε κάνε