Το Ιράν «δείχνει» το Κίεβο για τη συντριβή του Boeing

Το Ιράν «δείχνει» το Κίεβο για τη συντριβή του Boeing

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:53 Δημιουργία 09/01/20, 14:27

Αιχμές κατά της Τεχεράνης αφήνει το Κίεβο όσον αφορά τη συντριβή του αεροσκάφους έξω από το Ιράν, που κόστισε τη ζωή σε 175 άτομα.

Η σχετική αναφορά του γραμματέα του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Αλέξι Ντανίλοφ Αλέξι Ντανίλοφ έγινε μετά την αρχική διαπίστωση των Ιρανών ερευνητών ότι το αεροσκάφος είχε τυλιχθεί στις φλόγες πριν από την συντριβή του.

Η Ουκρανία ερευνά διάφορα αίτια για την συντριβή, περιλαμβανομένου πιθανού πλήγματος από πύραυλο, σύγκρουσης, έκρηξης του κινητήρα ή τρομοκρατικής ενέργειας με την πρόκληση έκρηξης στο εσωτερικό του αεροσκάφους, έγραψε ο Αλέξι Ντανίλοφ στο Facebook.

Η συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους συνέβη λίγες ώρες μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, γεγονός που δημιούργησε φημολογία για την πιθανότητα να επλήγη από πύραυλο.

Αλλά η αρχική εκτίμηση από δυτικές υπηρεσίες Πληροφοριών είναι ότι υπήρξε τεχνικό πρόβλημα και ότι το αεροσκάφος δεν επλήγη από πύραυλο. Πρόκειται για τρεις αμερικανικές, μία ευρωπαϊκή και μία καναδική υπηρεσία.

Ο Αλέξι Ντανίλοφ δηλώνει ότι οι Ουκρανοί ερευνητές στο Ιράν θέλουν να ερευνήσουν τον τόπο της συντριβής για να αναζητήσουν συντρίμμια ρωσικού πυραύλου, έπειτα από πληροφορίες για την ύπαρξή τους στο Ιντερνετ.

Αναφέρθηκε σε ανεξακρίβωτης προέλευσης εικόνα που κυκλοφόρησε στα ιρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει τα συντρίμμια ενός Tor-M1, ρωσικής κατασκευής πυραύλου εδάφους-αέρος, που χρησιμοποιείται από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Η (ουκρανική) επιτροπή έρευνας συνομιλεί με τις ιρανικές αρχές με σκοπό να επισκεφθεί τον τόπο της συντριβής και είναι αποφασισμένη να αναζητήσει συντρίμμια ενός αντιαεροπορικού ρωσικού πυραύλου Tor για την ύπαρξη των οποίων υπήρχαν πληροφορίες στο Ιντερνετ», δήλωσε ο Ντανίλοφ στο ουκρανικό site Censor.net.

Δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει την εμπειρία από την δική της έρευνα για την κατάρριψη της πτήσης MH-17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία το 2014 (298 νεκροί).

Αν σου άρεσε κάνε