Άτυπη τριμερής για το Κυπριακό στο Βερολίνο

Άτυπη τριμερής για το Κυπριακό στο Βερολίνο

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 25/10/19, 19:48

Σημαντική κινητικότητα σημειώνεται την Παρασκευή γύρω από τις «παγωμένες» συζήσεις για το Κυπριακό, καθώς καθορίστηκε συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί σε άτυπη τριμερής συνάντηση με την παρουσία του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που θα γίνει στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου.

Τη συνάντηση επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση πως «ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο σε άτυπη συνάντηση, με σκοπό να συζητηθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό».

«Η ανταπόκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν θετική» κατέληξε ο κ. Προδρόμου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στο διήμερο συνέδριο του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, με τίτλο «Κυπριακή Δημοκρατία και Διεθνές Δίκαιο», αποκάλυψε ότι έχει προταθεί η δημιουργία ενός λογαριασμού ειδικού σκοπού, στον οποίο θα κατατίθεται το ποσοστό των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που αντιστοιχούν στο ποσοστό του πληθυσμού της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, στην παρέμβαση του στο Συνέδριο, μίλησε για τις προσπάθειες και παράνομες ενέργειες στις οποίες επιδίδεται η Τουρκία, επιστρατεύοντας τη διπλωματία των κανονιοφόρων, σημειώνοντας πως οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση των τουρκικών παράνομων δραστηριοτήτων επικεντρώθηκαν στη λήψη διπλωματικών, πολιτικών και νομικών μέτρων.

Σημείωσε πως είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αντιδρώντας, έλαβε αρχικά συγκεκριμένα πολιτικά/διπλωματικά και οικονομικά μέτρα, περιλαμβανομένου, μεταξύ άλλων, του παγώματος ενεργειακού διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας και ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των παράνομων τουρκικών ενεργειών, αποφασίστηκε η επιβολή στοχευμένων μέτρων κατά φυσικών και νομικώ

Αν σου άρεσε κάνε