«Ναι» της βασίλισσας στον Τζόνσον - Κλείνει η βρετανική Βουλή

«Ναι» της βασίλισσας στον Τζόνσον - Κλείνει η βρετανική Βουλή

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 28/08/19, 18:39

Το αίτημα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου ενέκρινε η βασίλισσα Ελισάβετ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδιαίτερου Συμβουλίου του Στέμματος.

Στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται πως η λειτουργία του Κοινοβουλίου θα ανασταλεί κάποια ημέρα ανάμεσα στην 9η και τη 12η Σεπτεμβρίου, έως τις 14 Οκτωβρίου.

«Τη σημερινή ημέρα η Μεγαλειότητά Της παρήγγειλε στο Συμβούλιο πως το Κοινοβούλιο θα ανασταλεί σε μία ημέρα όχι νωρίτερα από τη Δευτέρα, 9η ημέρα του Σεπτεμβρίου και όχι αργότερα από την Πέμπτη, 12η ημέρα του Σεπτεμβρίου έως τη Δευτέρα 14η ημέρα του Οκτωβρίου 2019» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εκτίμησε σήμερα πως θα είναι δύσκολο για τον ηγέτη του βρετανικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας πως «ο Μπόρις είναι ακριβώς αυτό που έψαχνε το Ηνωμένο Βασίλειο».

Νωρίτερα σήμερα, ο Τζόνσον προκάλεσε σάλο, όταν ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, για περίπου ένα μήνα πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περικόπτοντας τη δυνατότητα του θεσμού αυτού να αποτρέψει το Brexit.

Μερικές ώρες μετά την κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευθεί να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Μπάρκλεϊ επανέλαβε την εναντίωση της Βρετανίας στο ιρλανδικό δίκτυ ασφαλείας (backstop), ένα πρωτόκολλο που διαπραγματεύτηκε η προκάτοχος του Τζόνσον, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και την επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Αλλά εάν δε είναι δυνατό να βρεθεί ένας συμβιβασμός, τότε ήμασταν σαφείς ότι φεύγουμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, την 31η Οκτωβρίου» είπε ο Μπάρκλεϊ, σημειώνοντας πως «ο κόσμος ψήφισε υπέρ του Brexit και είναι σημαντικό για τη δημοκρατία να το υλοποιήσουμε».

Αν σου άρεσε κάνε