Με τα ρωσικά Su-35 απαντά ο Ερντογάν στο «πάγωμα» των αμερικανικών F-35

Με τα ρωσικά Su-35 απαντά ο Ερντογάν στο «πάγωμα» των αμερικανικών F-35

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:43 Δημιουργία 18/07/19, 15:45

Περαιτέρω διαστάσεις και νέος συσχετισμό αλλαγών φέρνει η απόφαση των ΗΠΑ να «πετάξει» την Τουρκία έξω από το πρόγραμμα αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών F-35, λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης προσέγγισης που έχει επιλέξει ο Ταγίπ Ερντογάν με τη Ρωσία.

Απαντώντας στους Αμερικανούς και στον Ντόναλτ Τραμπ, η Τουρκία γνωστοποίησε την Πέμπτη πως θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο απόκτησης των ρωσικών Su-35 σε αντικατάσταση των αμερικανικών F-35/

«Το σκεφτόμαστε σοβαρά και ο πρόεδρος θα κάνει σχετική δήλωση μόλις πάρει τις αποφάσεις του» ανέφερε πηγή της τουρκικής προεδρίας στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ, μίλησε σε Μέσα Ενημέρωσης της Ρωσίας, ανοίγοντας τα χαρτιά του, λέγοντας ότι «αν οι συνάδελφοί μας από την Τουρκία επιδείξουν τη βούληση, εμείς είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε μαζί τους για την προμήθεια των Su-35».

Ακόμα, σημειώνεται πως μια πιθανή συμφωνία για τα Su-35s αναμένεται να κορυφώσει την ένταση ΗΠΑ – Τουρκίας, εντός του ΝΑΤΟ, καθώς θα πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη στρατιωτική συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα, μετά την πολύκροτη προμήθεια -συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων- του πυραυλικού συστήματος S-400.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το CNN Turk, ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, επικοινώνησε με το σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, μεταφέροντας την έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για την απόφαση αποκλεισμού της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν υγιείς με τέτοιες μονομερείς αποφάσεις, πρόσθεσε το CNN Turk.

Αν σου άρεσε κάνε