Γερμανοί για Κυριάκο: Ένας ανανεωτής που θα δώσει πνοή σε μία ταλαιπωρημένη χώρα

Γερμανοί για Κυριάκο: Ένας ανανεωτής που θα δώσει πνοή σε μία ταλαιπωρημένη χώρα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:47 Δημιουργία 08/07/19, 08:52

Στα μηνύματα που δίνει για την πορεία της Ελλάδας η εκλογική νίκη της ΝΔ και η πρωθυπουργία του Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρεται τη Δευτέρα ο γερμανόφωνος Τύπος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της Κυριακής.

Όπως μεταφέρει η Deutsche Welle, ο ανταποκριτής του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) στην Αθήνα επισημαίνει ότι η ΝΔ είναι «ένα μετριοπαθές σχήμα, κάτι αντίστοιχο με τους Γερμανούς χριστιανοδημοκράτες. Δεν πρόκειται για ακραίους συντηρητικούς, όπως εκείνοι που βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση».

Το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και τότε θα επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ τους δημοσιονομικούς στόχους, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερο περιθώριο χειρισμών».

H οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει: «Αν και ο Μητσοτάκης ανήκει σε μία από τις παλαιότερες πολιτικές δυναστείες της χώρας και συνεπώς θα μπορούσε να θεωρηθεί εκπρόσωπος των παλαιών ελίτ που κατέστρεψαν την Ελλάδα με τον νεποτισμό τους, πολλοί βλέπουν στο πρόσωπό του έναν ανανεωτή, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή σε μία ταλαιπωρημένη χώρα». Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης «ο Μητσοτάκης θέλει να φέρει στη Βουλή το πρώτο του μεταρρυθμιστικό πακέτο. Το εκτενές νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στο συρτάρι. Προβλέπει μεταξύ άλλων μία μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Με μία διοίκηση πιο κοντά στον πολίτη και με απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης ο Μητσοτάκης θέλει να θέσει τις βάσεις για μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

«Στην Ελλάδα μία παλαιά δυναστεία επιστρέφει στην εξουσία» επιγράφεται ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus.

Η εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας «επιχείρησε να δελεάσει τους ψηφοφόρους με αδέξια προεκλογικά δώρα της τελευταίας στιγμής, μοίρασε επιδόματα και υποσχέθηκε αυξήσεις στις συντάξεις. Αλλά ακόμα και στην Ελλάδα παρήλθαν οι εποχές που είχαν αποτέλεσμα κάτι τέτοιες ελεημοσύνες. Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα είναι πάνω από όλα μία σαφής απόρριψη του λαϊκισμού. Αυτή είναι η ουσιαστική σημασία τους, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη».

«Αλέξης Τσίπρας: ο επαναστάτης που έγινε πραγματιστής» επιγράφεται ο απολογισμός της ελβετικής εφημερίδας Neue Zuercher Zeitung (NZZ). Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, μετά την εκλογική ήττα είναι «μάλλον απίθανο να βυθιστεί στην αφάνεια ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα κόμματα διαμαρτυρίας. Επιστρέφοντας στις ριζοσπαστικές ρίζες του το κόμμα δεν έχει παρά ελάχιστα να κερδίσει. Μάλλον θα συνεχίσει να σταθεροποιεί τη θέση του ως ηγετική δύναμη αριστερά του Κέντρου, ώστε να κληρονομήσει οριστικά το άλλοτε κραταιό, σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ».

Αν σου άρεσε κάνε