Διαδηλωτές «μπούκαραν» στο κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ

Διαδηλωτές «μπούκαραν» στο κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:08 Δημιουργία 01/07/19, 16:10

Σε εισβολή εντός του κοινοβουλίου του Χονγκ Κονγκ προχώρησαν δεκάδες διαδηλωτές το μεσημέρι της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας, βράδυ τοπική ώρα), σε μια ακόμα εξέλιξη που κλιμακώνει την ένταση που επικρατεί κατά της τοπικής κυβέρνησης για το νόμο έκδοσης προς την Κίνα.

Σύμφωνα με την South China Morning Post, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτήριο από πολλές εισόδους, μετά από ώρες «πολιορκίας» του κοινοβουλίου από το πρωί της Δευτέρας.

Δεκάδες άνθρωποι, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πολλοί εκ των οποίων κρατώντας αυτοσχέδιες ασπίδες, διείσδυσαν στο Νομοθετικό Συμβούλιο (LegCo), καταφέρνοντας να μπουν έπειτα από προσπάθειες ωρών, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο i-Cable News.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου, που είχαν αναπτυχθεί εντός του κτιρίου και νωρίτερα έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού για να απωθήσουν το πλήθος, οπισθοχώρησαν προς το εσωτερικό.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ανήμερα της 22ης επετείου της παράδοσης της κυριαρχίας του Χονγκ Κονγκ από τη Βρετανία στην Κίνα, οι διαδηλωτές κατέστρεψαν πίνακες ζωγραφικής, έσπασαν πόρτες, έγραψαν συνθήματα στους τοίχους, εκφράζοντας την οργή τους για το προτεινόμενο νομοσχέδιο που θα ανοίγει τον δρόμο για τις απελάσεις υπόπτων στην Κίνα.

Ορισμένοι κρατούσαν οδικές πινακίδες, άλλοι λαμαρίνες και κομμάτια από σκαλωσιές, την ώρα που περίπου 1.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί περιμετρικά του κτιρίου του Κοινοβουλίου, στην καρδιά της επιχειρηματικής συνοικίας της πρώην βρετανικής αποικίας.

Μια μικρή ομάδα, οι περισσότεροι φοιτητές, που φορούσαν κράνη ασφαλείας και μάσκες, χρησιμοποίησαν ένα μεταλλικό καροτσάκι και κοντάρια επιχειρώντας να σπάσουν τις τζαμαρίες της εισόδου, κάτι που τελικά κατάφεραν.

Μπροστά στην έφοδο του πλήθους, το κοινοβούλιο σήμανε κόκκινο συναγερμό, διατάσσοντας τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν αμέσως τον χώρο και ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις εργασίες του για αύριο Τρίτη.

Αν σου άρεσε κάνε