Νέες απειλές για την ΑΟΖ της Κύπρου από τον Ακιντζί

Νέες απειλές για την ΑΟΖ της Κύπρου από τον Ακιντζί

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:54 Δημιουργία 11/06/19, 16:51

Μηνύματα προς την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη στην Κύπρο ώστε να μην αποκλείσει τους Τουρκοκύπριους από τις έρευνες και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ έστειλε την Τρίτη ο Μουσταφά Ακιντζί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων σημείωσε πως «η στασιμότητα στις συνομιλίες δεν σχετίζεται με τα όσα διαδραματίζονται αυτήν την στιγμή στα ανοιχτά της Κύπρου».

Παράλληλα τόνισε πως η Τ/κ πλευρά δεν επιθυμεί την κορύφωση της έντασης αλλά τον δίκαιο καταμερισμό των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, την μετεξέλιξη της περιοχής σε περιοχής ειρήνης.

Η προειδοποίηση

Παράλληλα, ο κ. Ακιντζί πρόβαλλε την άποψη ότι με τις κινήσεις της, η Ε/κ πλευρά δεν αφήνει πολλές επιλογές για την Τουρκία και την Τ/κ κοινότητα. Ο ίδιος τόνισε τα εξής: «Η ΤΔΒΚ και η Τουρκία δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να πράξουν με τον ίδιο τρόπο. Τονίζω όλα αυτά μέσα στα πλαίσια της αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το χέρι μας για συνεργασία σε περίπτωση που διαπιστώσουμε το παραμικρό σημάδι για συνεργασία, συνεταιρισμό και σύμπραξη. Ωστόσο, δυστυχώς συμβαίνουν εξελίξεις, ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση. Υπάρχει προσπάθεια για να παραμείνουν η ΤΔΒΚ και η Τουρκία έξω από την ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για ενέργειες που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της περιοχής. Σε αυτήν γεωγραφία υπάρχουν η ΤΔΒΚ και η Τουρκία. Θεωρώ χρήσιμο να το τονίσω».

Στην συνέχεια, ο Τ/κ ηγέτης πρόσθεσε πως «ανέκαθεν υπογραμμίσαμε και τονίσαμε ένα σημείο. Αυτός ο πλούτος ανήκει σε όλους μας. Αυτό γίνεται αποδεκτό. Ωστόσο, στο στάδιο της πράξης αντιμετωπίζουμε μια ε/κ πλευρά που ισχυρίζεται ότι «πρόκειται για ζήτημα που αφορά την κυριαρχία μας. Την περίοδο που συνεχιζόντουσαν οι διαπραγματεύσεις, επισημάναμε στους ίδιους με επιμονή ένα σημείο-πρόταση. Ελάτε να συνεργαστούμε για την εξασφάλιση αυτού του πλούτου που ανήκει σε όλους μας, να δημιουργήσουμε μια κοινή επιτροπή για να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα». Δυστυχώς δεν το αποδέχτηκαν. Δεν αποδέχθηκαν επίσης, τον κοινό σχεδιασμό του εγχειρήματος. Και έτσι συνέχισαν τις μονομερείς ενέργειες τους».

Καταλήγοντας σημείωσε πως «εμείς δηλώσαμε ότι σε περίπτωση που πράξετε με αυτόν τον τρόπο η ΤΔΒΚ και η Τουρκία δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να πράξουν με παρόμοιο τρόπο. Δηλώσαμε ότι σε περίπτωση που φτάσετε στο στάδιο της γεώτρησης και εμείς θα προχωρήσουμε σε γεώτρηση. Σήμερα διανύουμε αυτό το στάδιο».

Αν σου άρεσε κάνε