ΟΠΕΚ: Προς παράταση η μειωμένη παραγωγή πετρελαίου

ΟΠΕΚ: Προς παράταση η μειωμένη παραγωγή πετρελαίου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:47 Δημιουργία 10/06/19, 14:39

Κοντά σε συμφωνία φαίνεται πως βρίσκονται χώρες που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ αναφορικά με την παράταση των μειώσεων στην παραγωγή.

Σύμφωνα με τη Σαουδική Αραβία, υπάρχει σχεδόν ομόφωνη συμφωνία στους κόλπους του ΟΠΕΚ να παραταθεί η συμφωνία μειώσεων στην παραγωγή και η Ρωσία, που προς το παρόν είναι διστακτική, θα μπορούσε να συναινέσει πριν από την εκπνοή της συμφωνίας στα τέλη του Ιουνίου.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ-Φαλίχ, και ο Ρώσος ομόλογός του, Αλεξάντερ Νόβακ, αναμένεται να δώσουν το «παρών» στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του G20 που διεξάγεται αυτόν τον μήνα. «Σε αυτήν την περίπτωση, θα έχουμε την ευκαιρία να συντονίσουμε τις θέσεις μας», δήλωσε ο αλ-Φαλίχ σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Tass. Οι ενδείξεις ότι Ριάντ και Μόσχα θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη διατήρηση της ισορροπίας στην αγορά αργού έχουν συμβάλει στην άνοδο των τιμών.

Παρότι η Σαουδική Αραβία εδώ και καιρό πιέζει για παράταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής, η Ρωσία εμφανιζόταν λιγότερο αποφασισμένη, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι είναι σε καλύτερη θέση να αντεπεξέλθει στις χαμηλότερες τιμές από ό,τι το Ριάντ. Σαουδική Αραβία, Ρωσία και οι υπόλοιπες χώρες της λεγόμενης συμμαχίας ΟΠΕΚ+ θα συναντηθούν τις επόμενες εβδομάδες στη Βιέννη, ώστε να αποφασίσουν το μέλλον της συμφωνίας.

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι από την πλευρά του ΟΠΕΚ, σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι χρειαζόμαστε να παρατείνουμε τη διακήρυξη συνεργασίας», δήλωσε ο αλ-Φαλίχ στο πρακτορείο Tass. «Η μόνη χώρα που πρέπει να συμμετάσχει είναι η Ρωσία», πρόσθεσε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας.

Οι προσδοκίες για παράταση της συμφωνίας κράτησαν το μπρεντ πάνω από το όριο των 63 δολαρίων το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού κινήθηκε πάνω από τα 54 δολάρια το βαρέλι.

Αν σου άρεσε κάνε