Το Νεκροταφείο των Χαμένων Ψευδαισθήσεων

Το Νεκροταφείο των Χαμένων Ψευδαισθήσεων

BLOGS UPD 09:08 Δημιουργία 19/04/21, 09:05

TAGS

Του Νίκου Μπάρδη
Alcatel, BlackBerry, Ericsson, Motorola, Nokia, Siemens : η κατάταξη των ένδοξων κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων της δεκαετίας του 2000, φαντάζει πλέον σαν Νεκροταφείο των Χαμένων Ψευδαισθήσεων.
Σε αυτούς, πρέπει να προστεθεί ένα καινούργιο λείψανο, αυτό της Νότιο-Κορεάτικης LG, η διεύθυνση της οποίας ανακοίνωσε, την Δευτέρα 6 Απριλίου, την παύση της δραστηριότητας των έξυπνων τηλεφώνων ( smartphones ).
Βέβαια η LG, κάποτε πρωτοπόρος στον τομέα αυτόν, είχε κατρακυλήσει στην 9η θέση παγκοσμίως, αλλά παραμένει νούμερο 3 στις ΗΠΑ, πίσω από τις Apple και Samsung.
Δεν είναι ένας κομπάρσος της βιομηχανίας, που αποσύρεται από την σκηνή, αλλά ένας πρωταγωνιστής.
Η απόφαση είναι λογική. Εδώ και έξη χρόνια, η Νότιο-Κορεάτικη εταιρεία καταγράφει οικονομικές απώλειες, σε αυτόν τον τομέα.
Πλέον, θα επικεντρωθεί στις εξειδικευμένες δραστηριότητες της : στις τηλεοράσεις, στις οικιακές συσκευές και κυρίως στον πολλά υποσχόμενο τομέα των εξαρτημάτων, για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Με τους συχνούς κύκλους καινοτομίας και ανανέωσης των προϊόντων της, η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας είναι απαιτητική και δεν αφήνει πολύ χώρο στους μικρομεσαίους κατασκευαστές.
Από τώρα και στο εξής, δύο στρατόπεδα μοιράζονται την παγκόσμια αγορά, δηλαδή ένα τζίρο της τάξεως των 500 δις δολάρια, δηλαδή 423 δις €, ο μεγαλύτερος κλάδος της ηλεκτρονικής βιομηχανίας, που αφορά το 40% του πληθυσμού παγκοσμίως.
Από την μια πλευρά, οι δυο Stars, Apple και Samsung, οι μόνοι που μπορούν να πουλήσουν τηλέφωνα που κοστίζουν άνω των 1 000 €.
Οι δύο τους μοιράζονται το 40% των πωλήσεων κινητών τηλεφώνων στην υφήλιο , καθώς και τα τεράστια κέρδη από αυτές.
Από την άλλη πλευρά, ένα πλήθος Κινέζων κατασκευαστών, που μοιράζονται σχεδόν, όλο το υπόλοιπο μερίδιο της αγοράς ( περίπου 55% ).
Οι Huawei, Xiaomi, Oppo, Vivo, περιλαμβάνονται ήδη στο Top 10 παγκοσμίως.
Οι κατακτήσεις δεν έχουν τελειώσει : στην Ευρώπη , Oppo, Vivo, Realme και OnePlus κερδίζουν κάθε χρόνο, περισσότερο μερίδιο της αγοράς.
Οι τέσσερις αυτές εταιρείες ανήκουν στο συγκρότημα BBK Electronics, άγνωστο στην βιομηχανία και την αγορά πριν πέντε χρόνια.
Έχει ότι απαιτείται για να γίνει μια νέα Samsung, εκτός και αν την προσπεράσει η Xiaomi, η οποία σκέφτεται να κατασκευάσει και αυτοκίνητα.
Είναι σαφές ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Huawei, δεν σταμάτησαν την ξέφρενη πορεία των κινεζικών εταιρειών ηλεκτρονικής τεχνολογίας.
Βλέπουμε λοιπόν, μια επανάληψη της Ιστορίας στον τομέα της βιομηχανίας αιχμής.
Η Κίνα υποχρεώνει την Νότιο Κορέα, να υποστεί τις ίδιες συνέπειες, όπως αυτές που επέβαλαν οι τελευταίοι, στους Ιάπωνες, στο ξεκίνημα της τρίτης χιλιετίας, εξοστρακίζοντας τους βαθμιαία, από την μεγάλη αγορά εκείνης της εποχής, αυτή των τηλεοράσεων.
Τίποτα δεν είναι απόλυτα και μακροχρόνια κεκτημένο, στον θυελλώδη κόσμο της υψηλής τεχνολογίας ( high tech ).
Το ερώτημα είναι ποιος θα αντικαταστήσει τους Κινέζους;
Αν σου άρεσε κάνε