Brexit... και η Σκωτία

Brexit... και η Σκωτία

BLOGS Δημιουργία 18/01/21, 10:48

Του Νίκου Μπάρδη, πρώην Διευθ. VEOLIA, πρώην Διευθ. Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ

"Ήρθε η ώρα να χαράξουμε το μέλλον μας, σαν ανεξάρτητο ευρωπαϊκό έθνος".

Ήταν τα λόγια της Πρωθυπουργού της Σκωτίας Nicola Sturgeon, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου ( ΗΒ ) για το Brexit, αναπύρωνοντας έτσι το θέμα της ανεξαρτησίας της χώρας της. Πριν λίγες μέρες επιβεβαίωσε τα λεγόμενα της, με νέες δηλώσεις.

Στηριζόμενη στην ισχυρή πλειοψηφία των Σκωτσέζων, που καταψήφισαν το 2016 το Brexit, με ποσοστό 62 %, αλλά και σε καμιά δεκαριά πρόσφατα Gallops, που δείχνουν την επιθυμία ανεξαρτησίας της Σκωτίας από το ΗΒ, με ποσοστό 58 % υπέρ ( αντίθετα με το 55 % κατά, το 2014 ), η Πρωθυπουργός επαναφέρει το σημαντικό αυτό θέμα στο τραπέζι.

Είναι αλήθεια ότι η Σκωτία δεν βγαίνει κερδισμένη από το Brexit.

Ήδη η Σκωτσέζικη Κυβέρνηση κατηγόρησε τον Άγγλο Πρωθυπουργό Boris Johnson, ότι αγνόησε τους δικούς της γεωργούς παραγωγούς πατάτας, αφήνοντας τους έξω από την συμφωνία με την ΕΕ ( αντίθετα με τους αλιείς ).

Είναι επίσης γεγονός ότι η Σκωτία των 5 εκ. κατοίκων με ΑΕΠ 180,4 δις £, έχει εξελιχθεί σε μια υπερσύγχρονη χώρα, με την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας.

Το Εδιμβούργο είναι ήδη η πόλη του ΗΒ, που υποδέχεται τις περισσότερες εταιρείες start-up, προσελκύοντας έτσι πολλούς ξένους επενδυτές.

Είναι πλέον πεπερασμένη η κλασική εικόνα της Σκωτίας, που περιορίζεται στην παραγωγή και εξαγωγή Whisky ( κυρίως στις ΗΠΑ ), αφού οι τρεις μεγάλες πόλεις της, Γλασκώβη, Εδιμβούργο και Αμπερντήν, είναι αυτές που προτιμούν οι επενδυτές στο ΗΒ, μετά το Λονδίνο.

Στον τομέα των φυσικών πόρων η Σκωτία διαθέτει τα πλουσιότερα αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ευρώπη, από το 1970 όταν ανακαλύφθηκαν ( πριν το Brexit ήταν ο πρώτος παραγωγός της ΕΕ ).

Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κυρίως στα Αιολικά Πάρκα,, η χώρα εκμεταλλεύεται τα 12 000 χλμ ακτών της (για σύγκριση η Ελλάδα έχει περίπου 16 000 χλμ), καθώς και τα 790 νησιά της, για να γίνει ο παγκόσμιος Leader του τομέα.

Ήδη η TOTAL μέσω της θυγατρικής της SSE Renewables, επένδυσε 78 εκ € σε ένα από τα μεγαλύτερα Αιολικά Πάρκα που κατασκευάζονται στην Βόρεια Θαλασσα.

Η Nicola Sturgeon και το κόμμα SNP ( Scottish National Party ), στην εξουσία από το 2007, θα ξαναδοκιμάσουν την δύναμη τους, στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου 2021.

Θα είναι ένα σοβαρό τεστ της επιθυμίας των Σκωτσέζων σχετικά με την ανεξαρτησία της χώρας από το ΗΒ.

Πέραν των ευνοϊκών Gallops, η Πρωθυπουργός θα στηριχθεί και στις ψήφους των ξένων, αφού σε αυτές τις εκλογές θα συμμετέχουν οι νόμιμα διαμένοντες στην Σκωτία αλλοδαποί, καθώς και οι πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων επιθυμεί την απόσχιση από το ΗΒ και την επάνοδο στους κόλπους της ΕΕ ( αυτό το τελευταίο είναι ένα άλλο θέμα ).

Τα οικονομικά δεδομένα της Σκωτίας είναι ισχυρά και συνηγορούν υπέρ της ανεξαρτησίας από το ΗΒ.

Όμως πρέπει να ληφθούν υπόψη δυο δεδομένα.

Αρχικά το ότι οι εξαγωγές της Σκωτίας προορίζονται κατά τα 2/3 για το ΗΒ, καθώς και το ότι ο Άγγλος Πρωθυπουργός Boris Johnson, έχει τον πρώτο λόγο ( και το veto ) για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας στην Σκωτία.

Θα το απαγορεύσει, προξενώντας έτσι τον θυμό της Σκωτσέζικης κοινής γνώμης ( με τις όποιες πολιτικές επιπτώσεις γι’αυτόν και το κόμμα του ), ή αντιθέτως θα ενδώσει και θα το επιτρέψει, με άγνωστες συνέπειες για την περαιτέρω ενότητα ( μέχρι και πλήρη διάλυση ) του άλλοτε κραταιού ΗΒ.

Το άμεσο μέλλον θα δείξει.

Αν σου άρεσε κάνε