Να επενδύσουμε στις συμμαχίες της περιοχής μας

Να επενδύσουμε στις συμμαχίες της περιοχής μας

BLOGS UPD 08:49 Δημιουργία 26/08/20, 08:37
Αρθρογράφος: Γιάννης Τασσιόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η τακτική του τσαμπουκά την οποία ακολουθεί χρόνια η Τουρκία για να κατοχυρώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ο μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν για την ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα σε σχέση με την διάταξη των δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις πολιτικών, διπλωματικών και στρατιωτικών παραγόντων, η Τουρκία έχει καταφέρει να συσπειρώσει σημαντικές δυνάμεις εναντίον της, που θεωρούν πως κινδυνεύουν σοβαρά ως χώρες, ως καθεστώτα από τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την εξωτερική της πολιτική η Άγκυρα.

Η πλειοψηφία των χωρών της γειτονιάς μας πιστεύει είτε πως η Τουρκία θέλει να τις ακρωτηριάζει εδαφικά είτε πως έχει στόχο να προωθήσει στην εξουσία κυβερνήσεις ισλαμικές, της επιρροής της.

Η ανάλυση για τους στόχους της Τουρκίας που και βάσιμη είναι και πραγματική πέρα ως πέρα, δημιουργεί πρώτη φορά καθαρά ένα τόσο μεγάλο μπλοκ δυνάμεων υπέρ της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Συμμαχικών δυνάμεων που έχουν στρατιωτική δύναμη, που αν τις εμβαθύνουμε, αν επενδύσουμε σε αυτές σοβαρά, θα μπορέσουμε να βάλουμε την Τουρκία στη γωνία για πολλά χρόνια. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις γνωστές συμμαχίες με ευρωπαϊκές χώρες, όπως της Γαλλίας. Αναφέρομαι στο αντιτουρκικό μπλοκ δυνάμεων της ευρύτερης γειτονιάς μας. Όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Συρία, τη μισή Λιβύη, τα Αραβικά Εμιράτα που έχουν βγει ανοιχτά κατά της Τουρκίας και αρκετές άλλες που ετοιμάζονται να βγουν.

Αν σε αυτές προσθέσουμε και τους Κούρδους, που μετά την τελευταία συμφωνία με τους Αμερικανούς, αποκτούν σημαντικό ρόλο στη περιοχή, γίνεται κατανοητό ότι η Τουρκία, αν κάνουμε ως Ελλάδα τους κατάλληλους χειρισμούς, μπορεί να βρεθεί στην πιο δύσκολη θέση της σύγχρονης ιστορίας της.

Για να συμβεί αυτό, πρέπει να μελετήσουμε τα νέα δεδομένα στην περιοχή, να δώσουμε πολιτικό - οικονομικό περιεχόμενο και αποστολή στις συμμαχίες, που γεννήθηκαν και κυρίως να βγούμε μπροστά χωρίς τα σύνδρομα και τις φοβίες του παρελθόντος.

Αν ακολουθήσουμε το δρόμο αυτό, οι μεγάλοι του κόσμου μας, Αμερικανοί και Ρώσοι, κ.α., θα υποχρεωθούν να δουν εμάς και τους Τούρκους από διαφορετική οπτική γωνία σε σχέση με αυτή από την οποία μας βλέπουν σήμερα. Την ευκαιρία που μας παρουσιάστηκε, δεν πρέπει να την πετάξουμε στα σκουπίδια, όπως πετάξαμε πολλές άλλες.

Αν σου άρεσε κάνε