Σύνοδος Κορυφής:  Ευκαιρία να ξεθωριάσει η διαχωριστική γραμμή Bορρά - Νότου

Σύνοδος Κορυφής: Ευκαιρία να ξεθωριάσει η διαχωριστική γραμμή Bορρά - Νότου

BLOGS Δημιουργία 17/07/20, 17:16

Στη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει σήμερα, πάμε πάλι σε μία μάχη βορείων και νοτίων χωρών.

Ακόμα και τώρα στη μεγάλη μάχη που δίνεται εδώ και μερικούς μήνες, για την αντιμετώπιση της πιο μεγάλης απειλής που γνώρισε τα τελευταία χρόνια ο κόσμος μας, της πανδημίας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της, μπαίνει μπροστά η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε βόρειες και νότιες χώρες.

Μία διαχωριστική γραμμή που δεν αφήνει την Ευρώπη να έχει ενιαίο βηματισμό. Την κάνει κυρίως αναποτελεσματική αλλά και αναξιόπιστη στους πολίτες της.

Μέχρι σήμερα οι Βόρειοι βλέπουν τους νότιους ως φτωχούς συγγενείς, τους οποίους θέλουν συνεχώς να τους έχουν υπό τον έλεγχό τους και την επιτήρησή τους. Από την πλευρά τους οι Νότιοι, για να μην είμαστε κι άδικοι, ορισμένες φορές βλέπουν τους βόρειους ως τους θείους από το America.

Η τακτική αυτή των βορείων και των νοτίων δεν έχει αφήσει την Ευρώπη να ολοκληρωθεί, να εκπροσωπεί τους πολίτες της με ενιαίο τρόπο. Όσοι ονειρεύτηκαν, σχεδίασαν και θεμελίωσαν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, για να στεγάσουν όλους τους πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου χωρίς διακρίσεις και μικρουπολογισμούς, είχαν στο νου τους πάντα τη διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής συνείδησης για τους πολίτες και τα κράτη. Μια Ευρώπη χωρίς διαχωριστικές γραμμές πλουσίων και φτωχών χωρών.

Δυστυχώς, όπως φαίνεται και από τις συζητήσεις που έγιναν λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου, από τις διαρροές και τις δηλώσεις, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες ώρες, υπάρχει έλλειμμα κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης αλλά και έντονες διαχωριστικές γραμμές.

Στο διήμερο της Συνόδου Κορυφής δίνεται η ευκαιρία να λυθούν αποφάσεις, για να καλυφθεί το έλλειμμα της ευρωπαϊκής συνείδησης, που χρειάζονται περισσότερο από ποτέ σήμερα πολίτες και κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Κυρίως δίνεται η ευκαιρία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, να ξεθωριάσουν οι διαχειριστικές γραμμές.

Η ευκαιρία είναι μοναδική γιατί η πανδημία δίνει στους ηγέτες των βορείων χωρών να δείξουν ότι λειτουργούν ώς εταίροι χωρίς να έχουν τη διάθεση του κατακτητή ή του πατερούλη των Νοτίων.

Αν σου άρεσε κάνε