Επιτέλους! Η  Ελλάδα έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας

Επιτέλους! Η Ελλάδα έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας

BLOGS UPD 13:50 Δημιουργία 14/07/20, 13:40
Αρθρογράφος: Γιάννης Τασσιόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα σηκώνει το γάντι, που πέταξε η Τουρκία.

Μετά από δεκαετίες, με ξεκάθαρο τρόπο και μάλιστα μέσα σε ένα θεσμικό όργανο πρώτης γραμμής στο οποίο έχουν σημασία τα όσα λέγονται, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος της Ελλάδος δεν μάσησε τα λόγια του.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σηκώθηκε και με ξεκάθαρο τρόπο ανακοίνωσε στους συναδέλφους του ότι η Ελλάδα θα απαντήσει στρατιωτικά στην Τουρκία, αν απειλήσει ή αμφισβητήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Μάλιστα, προειδοποίησε τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής με τους Τούρκους, θα ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της ιδρυτικής διακήρυξης της ΕΕ. Το άρθρο αυτό ουσιαστικά αναφέρει ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να συνδράμουν στρατιωτικά όποιον εταίρο εμπλακεί και ζητήσει βοήθεια.

Τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών αποτελούν ένα σαφές μήνυμα χωρίς αστερίσκους, κυρίως προς την πλευρά της Τουρκίας αλλά και προς την Ευρώπη. Προς τους Τούρκους ξεκαθαρίσαμε ότι αν περάσουν τη κόκκινη γραμμή της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση. Στους Ευρωπαίους ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα γίνει ανεκτή από την ελληνική πλευρά η τακτική τους, η στάση του Πόντιου Πιλάτου.

Η τοποθέτηση του κ. Δένδια στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών σφραγίζει τη στροφή της τακτικής της Ελλάδος απέναντι στην Τουρκία. Η στροφή αυτή αποφασίστηκε, όπως φαίνεται, μετά τα γεγονότα του τελευταίου χρόνου, με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εκτιμά προφανώς ότι η Τουρκία πλέον χρειάζεται δυναμική απάντηση.

Όπως δείχνουν οι αποφάσεις που έχει πάρει ο πρωθυπουργός, με πρώτη εκείνη με την οποία πέτυχε για λογαριασμό και της Ευρώπης την ακύρωση της εισβολής της Τουρκίας μέσω μεταναστών στον Έβρο, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φτάσει και σε σύγκρουση για την υπεράσπιση των εθνικών της δικαίων. Και σε αυτήν την ελληνική θέση δεν χωράνε οι συνήθεις εκπτώσεις, που κάναμε τα τελευταία χρόνια και οι οποίες έχουν αποθρασύνει την Τουρκία, της έδωσαν την αίσθηση πως μπορεί να επιβάλλει με τσαμπουκά τις θέσεις της τόσο στις μεταξύ μας σχέσεις αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή.

Αν σου άρεσε κάνε