Ενίσχυση στις επιχειρήσεις για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ

Ενίσχυση στις επιχειρήσεις για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ

BLOGS Δημιουργία 01/07/20, 17:44

Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Η επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση του τουρισμού είναι από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Η νόσος Covid-19 έχει φέρει μεγάλες αλλαγές και ο επιχειρηματικός κόσμος προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τρίτη τροποποίηση για την επέκταση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο είχε εγκριθεί στις 19 Μαρτίου 2020, για να στηρίξει την οικονομία στο πλαίσιο της έξαρσης
του κοροναϊού.

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά: «Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι μικρές επιχειρήσεις και οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της Ένωσης. Επλήγησαν ιδιαίτερα από την έλλειψη ρευστότητας λόγω της έξαρσης του κοροναϊού και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Επεκτείναμε το προσωρινό πλαίσιο ώστε τα κράτη μέλη να μπορέσουν να προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη στις εν λόγω επιχειρήσεις. Θέσαμε επίσης προϋποθέσεις που παρέχουν κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές να συμμετέχουν, μαζί με το κράτος, σε ανακεφαλαιοποιήσεις, μειώνοντας έτσι την ανάγκη κρατικών ενισχύσεων και τον κίνδυνο στρεβλώσεων του ανταγωνισμού.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι δεν χορηγείται κρατική ενίσχυση με όρο τη μετεγκατάσταση της παραγωγής ή άλλης δραστηριότητας του δικαιούχου εντός της Ένωσής μας, διότι η ενιαία αγορά είναι το μεγαλύτερο μας πλεονέκτημα. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να βοηθήσουμε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την κρίση αυτή και να ανακάμψουν δριμύτερες, διατηρώντας παράλληλα ισότιμους όρους ανταγωνισμού προς όφελος όλων των Ευρωπαίων καταναλωτών και επιχειρήσεων»

Κύριος σκοπός του προσωρινού πλαισίου είναι η παροχή στοχευόμενης στήριξης σε επιχειρήσεις, βιώσιμες κατά άλλα, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες συνεπεία της έξαρσης του κοροναϊού.

Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές πριν από τις 31η Δεκεμβρίου 2019 δεν δικαιούνται να λάβουν ενίσχυση βάσει του προσωρινού πλαισίου, αλλά μπορούν να λάβουν ενίσχυση σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές θέτουν σαφείς όρους βάσει των οποίων οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να καταρτίσουν υγιή σχέδια αναδιάρθρωσης που θα τους επιτρέψουν να επιτύχουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Συγχρόνως, οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις (δηλαδή όσες απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και έχουν κύκλο εργασιών και/ή σύνολο του ετήσιου ισολογισμού μικρότερο από 10 εκατ. EUR) επλήγησαν ιδιαίτερα από την έλλειψη ρευστότητας που προκάλεσε ο οικονομικός αντίκτυπος της τρέχουσας έξαρσης του κοροναϊού, γεγονός που επιδείνωσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Οι δυσκολίες αυτές, αν δεν αντιμετωπιστούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλο αριθμό πτωχεύσεων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, προκαλώντας σοβαρές διαταραχές σε ολόκληρη την οικονομία της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσάρμοσε επίσης τους όρους για τα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ιδιώτες επενδυτές συνεισφέρουν από κοινού με το κράτος στην αύξηση του κεφαλαίου των επιχειρήσεων.

Ουσιαστικές πρωτοβουλίες που δημιουργούν μια «νέα ασπίδα» προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα επιμελητήρια οφείλουν να συνεργαστούν στενά με τα αρμόδια υπουργεία, για να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα διεκδικεί και προχωρά με ασφάλεια στο μέλλον.

Αν σου άρεσε κάνε