Τριήμερο εθνικό πένθος στη Βραζιλία για τον Πελέ και λαϊκό προσκύνημα

Τριήμερο εθνικό πένθος στη Βραζιλία για τον Πελέ και λαϊκό προσκύνημα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ UPD 12:28 Δημιουργία 30/12/22, 12:21
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο πένθος έχει βυθιστεί το παγκόσμιο ποδόσφαιρο έπειτα από τον θάνατο του θρύλου της Βραζιλίας Πελέ, ο οποίος έφυγε το απόγευμα της Πέμπτης από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας σε ανακοίνωσή της, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια του μεγάλου ποδοσφαιριστή.

Η Σάντος, η ομάδα στην οποία μεγαλούργησε, ανακοίνωσε ότι η σορός του Πελέ, θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, στο κέντρο του γηπέδου της, «Vila Belmiro». Η μεταφορά της, από το νοσοκομείο «Άλμπερτ Αϊνστάιν» στο στάδιο, θα γίνει τα ξημερώματα της Δευτέρας (2/1) και το λαικό προσκύνημα θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί της Δευτέρας, έως τις 10 το βράδυ της Τρίτης. Θα ακολουθήσει περιφορά της σορού στους δρόμους του Σάο Πάολο και θα περάσει απ' το κανάλι 6, όπου μένει η Ντόνα Σελέστε, η μητέρα του Πελέ.

Η ταφή θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο, στο «Μνημείο της Οικουμενικής Νεκρόπολης», δίπλα στην ακτή του Σάο Πάολο.

Η πρόσβαση του κοινού για το λαϊκό προσκύνημα στο στάδιο θα γίνεται στις θύρες 2 και 3 και η έξοδος θα γίνεται από τις θύρες 7 και 8. Οι αρχές θα εισέλθουν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Πελέ από τη θύρα 10.

Πολυοργανική ανεπάρκεια η αιτία θανάτου

Όπως έγινε γνωστό από το νοσοκομείο του Σάο Πάολο «Άλμπερτ Αϊνστάιν», ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής πέθανε από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων. Νοσηλευόταν από τις 29 Νοεμβρίου. Η εισαγωγή του στο νοσοκομείο οφειλόταν σε λοίμωξη του αναπνευστικού, μετά την προσβολή του από την Covid-19 και για την επαναξιολόγηση της θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο Πελέ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τον Σεπτέμβριο του 2021 κι έκτοτε υποβλήθηκε σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες χημειοθεραπείας. Στις αρχές του 2022, ανιχνεύθηκαν μεταστάσεις στο έντερο, τον πνεύμονα και το ήπαρ.

Στις 21 Δεκεμβρίου, σε ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου τονίστηκε πως ο Πελέ είχε «εξέλιξη της ογκολογικής νόσου» και πως χρειαζόταν περισσότερη φροντίδα σχετικά με τη νεφρική και καρδιακή δυσλειτουργία. Ως εκ τούτου, ο πρώην παίκτης δεν επιτρεπόταν να περάσει τα Χριστούγεννα στο σπίτι, όπως ήθελε η οικογένεια.

Παρά την περίπλοκη κατάσταση, ο Πελέ πέρασε μερικές μέρες σταθερός και με ελαφρά βελτίωση. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, η υγεία του «βασιλιά» επιδεινώθηκε ξανά και «έφυγε» απ/ τη ζωή στις 15:27 της Πέμπτης (20:27 ώρα Ελλάδας).Αν σου άρεσε κάνε