H UEFA παρουσιάζει το σχέδιο το σχέδιο της για το Super Champions League

H UEFA παρουσιάζει το σχέδιο το σχέδιο της για το Super Champions League

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Δημιουργία 09/02/21, 10:04

Η UEFA αναμένεται στη σημερινή τηλεδιάσκεψή της να ενημερώσει τις 55 ομοσπονδίες-μέλη της για τις αλλαγές στο Champions League που αναμένονται να τεθούν σε εφαρμογή από το 2024.

Αυτό προβλέπει τη μετατροπή του Champions League με τη μορφή που το γνωρίζαμε σε ένα Super Champions League. Πρόκειται για εξέλιξη που ήρθε μετά από πιέσεις των μεγάλων κλαμπ που «απειλούσαν» να αποσχιστούν από την UEFA για να δημιουργήσουν μια δική τους κλειστή λίγκα.

Η νέα μορφή θα αυξήσει τον αριθμό των συμμετεχουσών ομάδων από 32 σε 36, με κάθε ομάδα να δίνει εγγυημένα τουλάχιστον 10 παιχνίδια, ενώ το σύνολο των αγώνων της σεζόν θα εκτοξευτεί από 125 σε 225 πολλαπλασιάζοντας και τα έσοδα. Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις, τρεις ομάδες θα προκρίνονται βάσει του συντελεστή UEFA από προηγούμενα χρόνια, πράγμα που σημαίνει θα μπορούσαν να έχουν θέση στη διοργάνωση ακόμη και αν δεν τα είχαν καταφέρει μέσω των πρωταθλημάτων τους.

Εκτιμάται ότι θα αλλάξει και το σύστημα για την πρόκριση τους «16», έτσι ώστε οι οκτώ πρώτες ομάδες στο ενιαίο πρωτάθλημα των 36 ομάδων να φτάνουν αυτόματα στη φάση νοκ-άουτ, ενώ οι επόμενες 16 ομάδες στη βαθμολογία θα παίζουν για τις οκτώ τελευταίες θέσεις με τη μορφή playoffs (1ος με 16ο, 2ος με 15ο, 3ος με 14ο και ούτω καθεξής). Η νέα μορφή διοργάνωσης αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2024 και για τουλάχιστον εννιά σεζόν σε πρώτη φάση.

Αρκετές ομάδες και πρωταθλήματα, ειδικά αυτά που δεν ανήκουν στην κορυφογραμμή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, έχουν εκφράσει ανησυχία για υποβάθμιση των εγχώριων διοργανώσεων. Με την αύξηση των αγώνων λόγω του Super Champions League, υπάρχει κίνδυνος να περιοριστεί η σημασία και ίσως ο αριθμός των αγώνων σε πρωταθλήματα και Κύπελλα κάθε χώρας.

Αν σου άρεσε κάνε